הקרקע יקרה יותר מחייהם של יוצאי אתיופיה
מרצה למשפטים ומנהל אקדמי של "החטיבה לזכויות האדם" במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, מלמד פילוסופיה באוני׳ הפתוחה, יושב ראש מרכז אדוה לחקר החברה בישראל
לפני פחות משנה הכריז ראש הממשלה בדיון בוועדת השרים לקידום שילובם של יוצאי אתיופיה: "כשהקמנו את הוועדה הבטחנו להתמקד בין השאר בנושא שמאוד מעסיק את קהילת עולי אתיופיה וזה השיכון, היום אנחנו מביאים תוכנית שהיא בשורה גדולה". בערך באותו זמן התפרסם דו"ח ועדת פלמור, שכלל תוכניות מפורטות למאבק באפליה ובגזענות נגד יוצאי אתיופיה.
ההמלצות הללו ו"הבשורה הגדולה" של נתניהו לא הגיעו ל־700 העולים יוצאי אתיופיה ממבשרת ציון, שמעל ראשיהם מרחף בימים אלה איום בסילוק ממקום מגוריהם – עוד דוגמה לפער בין הרטוריקה החלולה של פוליטיקאים לבין המציאות הצינית של עסקאות מפוקפקות ואינטרסים נדל"ניסטיים הדוחקים אוכלוסיות מוחלשות.
אם בית המשפט העליון לא יחליט אחרת בעתירה שהגישו עורכי הדין נדב העצני ואורית יפת, יתחיל בימים הקרובים פינויים של 700 העולים ממרכז הקליטה במבשרת ציון, בהם קשישים, ילדים ומשפחות חד־הוריות. מדוע הם מגורשים? כיוון שהקרקע הציבורית שעליה שוכן המרכז הועברה על ידי רשות מקרקעי ישראל לסוכנות היהודית, הסוכנות העבירה את הקרקע (בהליך שחוקיותו מתבררת בימים אלה בבית המשפט) לקרן הפנסיה של עובדי הסוכנות, וקרן הפנסיה של עובדי הסוכנות מעוניינת למכור את הנכס הנדל"ני הציבורי יקר הערך הזה.
לטענת הדיירים, עובדי משרד הקליטה והסוכנות היהודית מאיימים ומפעילים עליהם לחץ כדי לזרז את עזיבתם. טענת הסוכנות ומשרד הקליטה היא שהם צריכים לעזוב בספטמבר 2017, כיוון שנציגיהם הסכימו לכך ואף חתמו לפני שלוש שנים על הסכם שקיבל תוקף של פסק דין. אולם בהסכם נכתב גם כי בזמן הזה משרד הקליטה ידאג לפתרונות קבע לעולים, וכשהוא נחתם לא היה ידוע עדיין שעסקת ההעברה של הקרקע עליה שוכן מרכז הקליטה לקרן הפנסיה של עובדי הסוכנות בעייתית מבחינה חוקית, בלשון המעטה.
אבל זה לא מפריע למשרד הקליטה והסוכנות. שם גם לא מתרשמים מהחלטות שהתקבלו בשתי ועדות בכנסת – הוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי וועדת הקליטה שדנו בנושא. ועדות אלה סיכמו את דיוניהן בקריאה לשני הגופים הללו להימנע מפינוי הדיירים ממרכז הקליטה ולמצוא פתרונות מעשיים צודקים יותר, כגון הענקת סכום של כ־90 אלף שקלים למשפחה שישמש כמשכנתה התחלתית במקום סיוע מוגבל בזמן בשכר דירה חודשי. כמו כן, בינתיים בוטל המכרז על הקרקע של מרכז הקליטה, כך שאין שום דחיפות בפינוי הדיירים.
השבוע פנה ח”כ פרופ' יוסי יונה, המלווה את מאבקם של הדיירים, לנתן שרנסקי, יו”ר הסוכנות היהודית, ולחברי ההנהלה של הסוכנות כדי שיתערבו בנושא. יהיה מעניין לראות כיצד יגיבו התורמים היהודים שמרכז הקליטה הוקם מכספם כשיתברר להם שתרומתם לקליטת עלייה התגלגלה לגירושם של העולים ולמימון עסקת נדל”ן מפוקפקת.
ובחזרה לעניין האפליה והגזענות כלפי יוצאי אתיופיה שהממשלה התחייבה חגיגית למגר. יש לשער שאם היה מדובר בקבוצת עולים מארצות אחרות, משרד הקליטה והסוכנות לא היו מעזים לסלקם ממגוריהם והיה נמצא פתרון אחר. קשה לדמיין שהסוכנות היהודית, המעורבת במימון מפעל ההתנחלות, הייתה מגרשת 700 מתנחלים ממקום יישובם.
גירוש אזרחים מוחלשים לטובת פרויקטים נדל"ניים מפיקי רווח עצום מאפיין את רוח התקופה. המאבק של עולי אתיופיה הוא מאבקם של תושבי גבעת עמל, שכונת הארגזים וכפר שלם נגד פינויים על ידי אילי נדל"ן שזכו בנכסים מן ההפקר בחסות המדינה והרשות המקומית. זה גם מאבקם של התושבים הבדואים באום אל־חיראן, הכפר הבדואי הבלתי מוכר, שעל אדמותיו יוקם היישוב היהודי חירן שבו ייאסר עליהם לגור.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
מה חדש בשטעטל גזעני למהדרין שהוקם כאן?
מיקרה מעניין מאוד שמאתגר את הגישה השמאלנית הרגילה,
כי ה-"טייקון ואיל הנדל"ן" כאן הוא קופת הפנסיה של עובדי הסוכנות. במילים אחרות, זה מאבק פנימי בתוך המחנה הסוציאליסטי; בין עובדים (וגמלאים) לנזקקים.
מה קרה בעצם? פעם הסוכנות היתה גוף גדול, פעיל ומתוקצב היטב (ואגב, עם גאוות יחידה- עובדי הסוכנות חשו כאליטה ביחס לרשויות ולמשרדי הממשלה), עם יחסים קרובים מאוד בין קופת הפנסיה והסוכנות עצמה- הסוכנות פעלה בנכסי קופת הפנסיה. עולי שנות ה-90' נקלטו בקליטה ישירה, תפקידי הסוכנות הצטמצמו, מספר העובדים פחת (בין היתר, על ידי הוצאה לפנסיה מוקדמת), התקציבים ירדו (כי אף אחד לא מתלהב לתרום לפנסיה- רוצים פרוייקטים). נוצר גרעון תקציבי בקופה. מעט עובדים משלמים, הרבה גמלאים. צריך לממש נכסים. תער אוקהם- למה לשער שחיתות ("בהליך שחוקיותו מתבררת בימים אלה בבית המשפט") כשיש פתרון פשוט וגלוי? גירעון דומה קיים בתעש, למשל, ולא בגלל שהממשלה מעריכה קרקע יותר מפגזים..
לכן, המסקנה שלי היא לא שהממשלה והסוכנות מרושעות- אלא שיש לשמור על גודל הממשלה (והארגונים הפועלים כמוה) מזעריים, להעביר מה שאפשר לשוק הפרטי או לפחות לפנסיה צוברת רגילה.