אפליקציית מחתרת מסייעת לקטלונים
עיתונאי אזרחי, ממייסדי ועורכי הדף ״צדק חברתי חדר המצב״ ומתעד מאבקי חצר אחורית
הבוקר (א') יוצאים אזרחי חבל קטלוניה האוטונומי בספרד להצביע במשאל העם על עצמאות החבל והתנתקות מספרד. ממשלת ספרד המודאגת מן הרוב המסתמן המצדד ביציאה לעצמאות, עושה כל שביכולתה כדי לסכל את ההליך שעליו החליט הפרלמנט הקטלוני. בשבועות האחרונים נקטה צעדים אנטי-דמוקרטיים קשים ומדאיגים ובהם מעצר וחקירה של מאות ראשי ערים ברחבי החבל שהביעו תמיכה בפרישה, פשיטה על בתי הדפוס והמלאכה שהדפיסו פתקי ההצבעה וייצרו מעטפות וקלפיות למשאל. גם מערכות עיתונים בקטלוניה חוו התערבות שלטונית ומניעת פרסום ידיעות על המשאל באופן חופשי והאתרים שלהם הוחשכו. אפילו בניין הממשלה הקטלונית עבר התקפה של כוחות הבטחון ובה נעצרו בכירים ונשיא החבל אויים במעצר אם יצא המשאל לפועל.
אחד הצעדים החמורים שבהם נוקטת הממשלה הספרדית כעת הוא פגיעה ביכולת הגלישה באינטרנט עד כדי החשכתה, בנסיון למנוע תעבורת מידע ולהקשות על התארגנות אזרחית. על פי הדיווחים מהשטח, האווירה בקטלוניה חגיגית ונרגשת מצד אחד – בכל זאת מדובר באירוע גדול ורב משמעות שיכול להוציא את תושבי החבל המשגשג למציאות חדשה; אך מצד שני קטלוניה חווה כמעט מצור וכוחות הביטחון הספרדים מתכוונים לעשות כל שביכולתם כדי למנוע הבוקר את הגישה לקלפיות, ולבלום את ההליך.
ויש גם זווית טכנולוגית מעניינת. אפליקצית מסרים מיידיים חדשה, Briar שמה, המצויה עדיין בשלבי פיתוח והוציאה לשוק גרסה ניסיונית, זוכה בימים האחרונים לאלפי הורדות בקטלוניה ומסתמנת ככלי המאפשר למשתמשים לנהל ביניהם שיחות אישיות וקבוצתיות בלתי ניתנות לניטור תוך שמירה על מרחב אקטיביסטי בטוח מעיניים לא רצויות גם כשרשת האינטרנט נופלת. את מה שהיא מציעה למשתמש לא תמצאו לא בווטסאפ, לא בטלגרם, לא בסיגנל ואפילו לא בפיירצ'ט המבוזרת גם היא.
בימים האחרונים יצרתי קשר במייל עם שניים ממפתחי האפליקציה כדי להבין קצת איך העסק עובד. "האפליקציה שפיתחנו עושה הכל כדי שהמידע ואפילו רק מי מדבר עם מי, יהיה חסוי לחלוטין ובלתי אפשרי לניטור״, אומר ארניר ארליגסון. ״אנחנו משיגים זאת על ידי ניתוב המסרים דרך מה שמכונה הדארקנט באמצעות רשת Tor המוכרת. אנחנו גם לא שומרים שום פריט מידע אצלנו. אין לנו מושג מי מדבר עם מי ועל מה. וגם לאחרים אין דרך לצותת לשיחות."
ארליגסון מסביר כי מדובר ברשת מבוזרת לחלוטין, שהתקשורת בה הנוצרת רק בין משתתפים המכירים זה את זה והצמידו את הטלפונים שלהם זה לזה למטרת זיהוי ראשונית. בהמשך הם יכולים לצרף גם באופן לא פיזי חברים נוספים שמישהו מחברי הרשת מכיר וסומך עליהם. בריאר מציעה למשתמשים אנונימיות מוחלטת. וכנראה שזה מה שקוסם עכשיו לאקטיביסטים בקטלוניה. כשרשת האינטרנט נופלת התקשורת בשטח בין המשתמשים יכולה להמשך באמצעות רשת מבוזרת נתמכת בלוטות׳ או וויי-פיי כאשר כל משתמש מרחיב את גבולות הרשת.
"כיום לא הייתי ממליץ לאף אקטיביסט בשום מקום בעולם להשתמש באפליקציית מסרים מיידים המאפשרת לנטר ולגלות את זהות המשתמש בה. האנונימיות היא אמצעי הגנה חשוב ביותר לאקטיביסטים.
"רק לאחרונה, למשל, ממשלת טורקיה עצרה אלפים רבים רק כיוון שהצליחה לנטר את העובדה שהם משתמשים באפליקציית צ'אט שבה במקרה השתמשו גם מבצעי נסיון ההפיכה לפני שעה. זה בכלל לא משנה על מה שוחחו. אצלנו אין איך להגיע למשתמשים. גם אנחנו לא יודעים מי הם וכיוון שהרשת מבוזרת , גם לא לאף אחד אחר."
מייקל רוג'רס, ההוגה והמנוע מאחורי הרעיון לאפליקציה, החל בעבודה עליה מתוך מה שהוא מגדיר כדאגה לחופש הביטוי, לחופש ההתאגדות והזכות לפרטיות. הוא בנה והתנסה במערכות תקשורת מבוזרות במשך למעלה מעשור.
לשאלתי על פידבקים של משתמשים ואיזושהי אינדיקציה על השימוש האקטיביסטי שנעשה כעת בכלי בקטלוניה, הוא נאלץ לאכזב ולהסביר ש"בשל עקרון האנונימיות עליו מבוססת האפליקציה אין להם שום דרך לדעת איזה שימוש בדיוק נעשה בה אבל כעת, בשל המצב הפוליטי, ספרד היא המדינה בה זכתה האפליקציה למספר ההורדות הגבוה ביותר עד כה, ורובן ממש לאחרונה, כך שנראה שזה בהחלט עונה על צורך שם ואנחנו שמחים על כך.
"באופן אישי יותר אני יכול לומר שהעובדה שמבחן השטח המשמעותי הראשון של אפליקציה שפותחה כדי להילחם בהפלת רשת האינטרנט ומניעת גישת משתמשים מתרחש כעת בדמוקרטיה מערבית, היא יותר ממדאיגה. רק לפני עשור, היתה בורמה המדינה היחידה שהעזה להגביל גישת אזרחים לרשת האינטרנט כדי להבטיח את שליטתה. כיום, עשור אחד קדימה, זה נראה כבר כמו כלי כמעט שגרתי בארגז הכלים הפוליטי של ממשלות".
בינתיים שוחררה לאוויר גירסת הבטא לאנדרואיד בלבד, שעוד סובלת פה ושם מבעיות יציבות. גרסה יציבה יותר צפויה לצאת במהלך נובמבר הקרוב, ובהמשך גם ייצאו גרסה לדסקטופ ול-IOS.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
נראה שאתר העוקץ תומך בקטלאנים בשאיפתם לעצמאות; אולי הוא רואה בהם את התגלמות הרפובליקנים של שנות ה-30׳.
מצד שני, התל״ג לנפש בקטלוניה (ובחבל הבסקים) הוא הגבוה בספרד; שמא יש כאן פשוט שאיפה להימנע מתמיכה באחיהם הספרדים, במיוחד כעת כשהם במשבר קשה?..
רוב הקטלנים נגד הניתוק מספרד, יש כאן ברית לא קדושה בין שמאל אינפנטילי לבין ימין כלכלי.