לאן נעלמו כל הפמיניסטיות בישראל?
פעילה פוליטית וחברתית מיפו, חוקרת עצמאית, בעלת תואר ראשון מהחוג להיסטוריה כללית ולימודי נשים ומגדר באוניברסיטת תל אביב וחברת ועד באקדמיה לשוויון
פרקליטתה של עאהד תמימי, עו״ד גבי לסקי, הגישה תלונה ליועץ המשפטי לממשלה, על הטרדת קטינה במהלך חקירתה. בתלונה שהגישה, טוענת לסקי כי שוטר חקר את תמימי יחד עם אדם שהציג את עצמו כקצין אמ"ן, שהטריד אותה מינית ואיים עליה בניגוד לחוק, במהלך חקירתה. בתלונה מפורטת הטענה להטרדה מטעם אותו קצין ש"אמר למרשתי הקטינה כי יש לה פני מלאך, עיניה כחולות, שיערה בלונדיני ודברים נוספים בסגנון הזה. דברים אלה הינם מטרידים וגורמים לאי נוחות גדולה ומיותרת אצל מרשתי ואף עולים לכדי הטרדה מינית של מרשתי בזמן חקירתה על ידי איש מרות". בנוסף לכך, טוענת לסקי בתלונה, כי הקצין אף איים עליה במעצר של קרובי משפחתה אם תמשיך לשמור על זכות השתיקה. "במהלך חקירתה שמרה תמימי על זכות השתיקה על אף שחקירתה בוצעה תוך הפרת זכויותיה כנחקרת וכקטינה", נכתב בתלונה.
אילו הייתה תמימי קטינה ישראלית לא היה עולה על הדעת שתחוזק במעצר עד תום ההליכים אך כשבקטינים פלסטינים עסקינן כוח השיפוט והגיונותיו מופעלים באופן אחר לחלוטין. משפטה של תמימי מוכיח כי מערכת אכיפת החוק הנפרדת המיועדת לפלסטינים פוגעת בזכויותיהם של קטינים פלסטינים ולא מונעת התנכלות. אבל אי אפשר לספר את סיפור חייה של תמימי, שלאחרונה מלאו לה 17 בעודה במעצר, מבלי להבין שהוא כרוך ללא הפרד במאבק על עצם קיומה ועל זהותה של משפחתה ועמה.
זה יכול לקרות לכל אחת ואחת מאיתנו. לכל נערה פלסטינית אחרת. כל נערה בגילה של תמימי, במקום להתמודד עם שאלות רגילות של גיל ההתבגרות, עשויה למצוא את עצמה מתמודדת עם אלימות החוקרים ועם שרירותיות המערכת. מצבה של תמימי מעורר בי אי נוחות בייחוד לאור העובדה שאף לא אחד מהארגונים הפמיניסטיים ברחוב הישראלי אינו יוצא פומבי נגד המעשים המתועבים הללו. מדוע אף עמותה פמיניסטית אינה משמיעה את קולה? חשבתי שאישה מדוכאת היא אישה מדוכאת וכי יש לעמוד לצידה, יהיו הנסיבות אשר יהיו. אז מדוע מאבק חברתי או מחאה המושתתת על בסיס מגדר הופכת להיות פתאום כל כך ספציפית כשהקורבן הוא אישה פלסטינית שלא מתנצלת?
ייתכן שכשלתי בהבנת הפמיניזם ומטרותיו, אבל בכל זאת התאכזבתי לגלות שלא משנה עד כמה הפמיניסטית הישראלית הממוצעת פתוחה, מכילה ומקבלת, כשזה מגיע לתמימי הפלסטינית היא תבכר לצדד בדיכוי, אפילו במחיר של התנכרות לאישה. כפעילה חברתית ופוליטית אני מערערת כיום על מה שיש לעמותות הפמיניסטיות ברחוב הישראלי להציע. אני מודה. לא הייתי רוצה להיות במקומה של תמימי. אני רק יכולה להתפלל עבורה ולקוות בשבילה להמשיך להיות הגיבורה שהיא. כנגד כל הפחדים והסיכויים.
מקרה תמימי מוכיח לצערי שהזהות הלאומית גוברת על כל השיקולים האחרים במאבק החברתי, שהוא בעצמו לא פחות פוליטי. דווקא בעידן שבו קמפיין metoo#מצליח לשבור חומות של שתיקה ולאחד גברים ונשים בהתנגדות לפגיעות מיניות בכל מיני זירות: בתעשיית הקולנוע, באקדמיה, ברחוב, בפוליטיקה ועוד, דווקא עכשיו שותקות הפמיניסטיות הישראליות לנוכח ההטרדה של תמימי? דווקא עכשיו הן שוכחות את העיקרון המגדרי ואת העובדה שכל אחת יכולה הייתה להיות במקומה – לא משנה מאיזה צבע, גזע, עדה או לאום? אז עאהד תמימי בלונדינית, והוטרדה על הרקע הזה והמדיה בישראל התקשתה להרפות מהמראה החיצוני שלה: "בלונדינית בת 12 נתנה לי סטירה", הצהיר המ"פ. חברי כנסת תהו אם מדובר בשחקנית או בפלסטינית אמיתית וגם גדעון לוי השמאלני יצא מגדרו לנוכח השער הזהוב.
כפמיניסטיות אנחנו אמורות לדעת שזה לא משנה איך אנחנו נראות, גברים מטרידים נשים בכל הצבעים, בכל הגילאים ובכל הצורות. אבל אזור הנוחות של הפמיניסטיות הישראליות ממשיך לתת יד לשימור הסטטוס קוו שבו נשים יהודיות נמצאות מעל נשים פלסטיניות במדרג. נלסון מנדלה אמר פעם ש״אף אחד לא חופשי עד שכולם חופשיים״. לא לנקוט צעד בהקשר של תמימי זה לגמרי לתמוך בהמשך העוול ושלילת החופש של האחת, על חשבון האחרת.
יארה גראבלה (22) היא פעילה פוליטית וחברתית מיפו
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
בשטעטל שהוקם פה, הכל הפוך. מי שמעמיד פני שמאל נאור, הוא לרוב גזען נגד המזרחים, רוצה להיפרד מן הערבים (זוכרים ה'זועביז'), מי שמעמיד פני פמיניסט יכול/ה להיות הגרוע/ה שבפשיסט/יות. אין כאן היגיון סדור ולוגיקה אנושית. הכל מושפע בסוף מסוחרי הדת ומן הנבלים של הפטריוטיזם.
יארה (או ארה, כתוב פעם כך ופעם כך), אני מסכים איתך ובכל זאת רוצה להע/איר משהו. את כותבת: "אילו הייתה תמימי קטינה ישראלית לא היה עולה על הדעת שתחוזק במעצר עד תום ההליכים אך כשבקטינים פלסטינים עסקינן כוח השיפוט והגיונותיו מופעלים באופן אחר לחלוטין". אני מניח, שאת מעלה את האפשרות שתמימי היתה "קטינה ישראלית ויהודיה". במקרה כזה, לא רק הפמיניסטיות היו מדברות, אלא גם מי שעניינו זכויות ילדים, שכמובן היה משמיע קולו גם בנוגע ליהודי עצור שהוא קטין. כמו שאת כותבת: "מערכת אכיפת החוק הנפרדת המיועדת לפלסטינים פוגעת בזכויותיהם של קטינים פלסטינים ולא מונעת התנכלות". זה נכון כמובן לפלסטינים בכלל: גברים ונשים, קטינים ומבוגרים, בעלי אזרחות ישראלית או לא, תושבי ישראל או כאלה שמושבם מחוץ לישראל וכו'. זה הגיונה של השיטה ב"דמוקרטיה היחידה במזרח התיכון". מובן מאליו, שלגבי ילדים זה קשה יותר, ולגבי ילדות, הפגיעה קשה עוד יותר, כפי שזה בא לידי ביטוי גם בעניין תמימי ואת מתארת יפה.
מאמר חשוב
תודה
1) לרחמן: מי שטבע את מטבע הלשון,, לאמשת׳פ עם כל הזועביז האלו הוא לשמאלן ולא מתימר להיות כזה הוא ימני גם גם חברתי וגם מדיני. המתימר להיות,,מרכז׳׳ ושמצליח לגנוב קולות של מתונים בגלל היותו כוכב טלויזיה מר יאיר לפיד.
2 ) הכותבת צודקת ואני מודה לה כשזה נעשה. באמת רציני השיקול הלאומי-לאומני גובר.
הדוגמא. הקלסית אירגוני הפועלים ערב מלה׳׳ע ה1.
ותודה גם לעופר על הרחבת היריעה.
יארה,
ראשית, דברייך מתבססים על טענות שגויות: כן היו בעבר מקרים בהם קטינים וקטינות יהודים נעצרו עד תום ההליכים. רובם ככולם באו מהצד הימני של המפה הפוליטית. רוב המקרים התרחשו לאחר ההתנתקות או בהקשר אליה. לפחות אחד המקרים הגיע גם לבית-המשפט העליון, [השופטת איילה פרוקצ'יה], אשר קיבל את בקשת המדינה וקבע כי נערה בת 14 [!] תשאר במעצר עד תום ההליכים.
שנית, שום אישה, ושום ארגון, [פמיניסטי או אחר], אינם מחוייבים להגיב אוטומאטית רק בשל העובדה שמדובר באשה. עמדותי שלי נקבעות על פי העניין הספציפי. אין שום סיבה שאצא להגנת אדם כלשהו רק משום שמדובר בנשא של זוג הכרומוזומים XX.
הרי לא היית מצפה מגבר שיגן על גבר אחר רק בשל העובדה ששניהם זכרים.
אציין רק שאין בדברים שכתבתי משום הבעת עמדה באשר להארכת מעצרה של תמימי. ייתכן שלא היה מקום להמשך המעצר, אבל אני לוקחת בחשבון שבפני בית-המשפט היה מונח חומר שלא מונח בפני, וגם לא בפנייך.
עם זאת, אין לי שום אמפתיה כלפיה. לא מדובר כאן באיזו נערה תמה.
בכל מקרה, עניינה כבר הוכרע בעסקת טיעון, כך שמדובר בויכוח עקרוני בלבד.