להילחם יחד בניסיונות ההשתקה
פעילה פוליטית קווירית, פמיניסטית, נגד הכיבוש ולמען שחרור כל בעלות ובעלי החיים, ורכזת כללית שותפה בקואליצית נשים לשלום.
אתמול נערכה בעזה צעדת נשים, כהמשך לצעדות השיבה הנערכות בעיר מזה שבועות רבים ומותקפות בתגובה באלימות קשה וברצח של מפגינים, עיתונאים וחובשים. פעילות בארץ ובעולם נענו לקריאתן של נשות עזה, וקיימו גם הן פעולות והפגנות לאות סולידריות ותמיכה במאבקן. פעולות אלה ונוספות המתבצעות מדי יום בידי נשים הפועלות אל מול הדיכוי, מזכירות לנו את משמעותו וחשיבותו של המאבק הפמיניסטי נגד הכיבוש.
מערכות החוק של המדינה משרתות את מדיניות הממשלה, והופכות את היוצרות על המתנגדים והמתנגדות לכיבוש. במקום שיעמדו למשפט אלו שאוכפים באלימות את הכיבוש – שפולשים לבתים של משפחות, שיורים במפגינים, שגוזלים אדמות – מי שעומדים למשפט הם אלו שמעזים להתנגד. אנשי ציבור, חברי כנסת ושרים, יחד עם התקשורת, מעמידים למשפט ציבורי ואף מול כיתת יורים של ממש את האמיצות והאמיצים שפועלים למען חירות וצדק: ממפגיני צעדות השיבה בעזה הנאבקים על חירותם ולמען שיבה לאדמות מהם גורשו ב-48׳, משפחת תמימי המתנגדת לגזל האדמות בכפרם נבי סאלח, ועד פעילות והפעילים שמפגינים למען חירות העם הפלסטיני וסיום הכיבוש. שמם של כל אלו מוכפש, יחד עם סיפורים שמומצאים אודות המניעים שלהם לפעולה, קמפיינים של דה-לגיטימציה וגם כליאה ואלימות פיזית קשה.
בטקטיקות דומות של השתקה נעשה שימוש גם נגד נפגעות תקיפה מינית והטרדות מיניות, וכן נגד נשים שפועלות כדי לחשוף תוקפים ולהגן על עצמן ועל חברותיהן מפניהם. נפגעות תקיפה והטרדה מינית מוצאות את עצמן עומדות למשפט ציבורי בגין חשיפת הפגיעות שעברו. כך למשל במקרה של חיים רמון, כאשר לאורך המשפט שלו, צוות ההגנה והוא עצמו תקפו את הנפגעת ללא הרף והעמידו אותה עצמה למשפט ציבורי.
כעת, גברים רבי השפעה כמו העיתונאי רביב דרוקר טורחים לפנות מזמנם כדי לגנות סטודנטית מאוניברסיטת תל אביב, שהעזה להעלות חשש שמא הנהלת האוניברסיטה אינה דואגת לבטחונן של סטודנטיות, אם היא מאפשרת למי שהורשע בעבירת מין להעביר קורס אקדמי. זאת, במערכת שממילא נגועה בניצול מרות ויחסי כוח, וסיפורים אינספור על הטרדות ותקיפות מיניות מידי מרצים תוך השתקת תלונות של סטודנטיות נפגעות.
אתן מבינות? מי שתוקף, לוקח בכוח, מפעיל אלימות, הוא כמעט ואינו נדרש לתת דין וחשבון, ומנגד מי שנאבקות על זכויותיהן נדרשות שוב ושוב להוכיח את תמימות מניעיהן ואת צדקתן ולגונן על בחירת הטקטיקות שלהן.
המכנה המשותף בין המקרים הוא לא רק ההשתקה, אלא גם ובעיקר יחסי הכוח: גברים בכירים בעלי כוח והשפעה, שלהם חברים רבים דומים או כאלה שחווים שותפות גורל ופחד מפני איבוד יכולתם לפעול באלימות כלפי נשים. ובמקרה של מדינה כובשת, מערכות אכיפת החוק והמשפט, התקשורת, ושאר אמצעי הריסון והביקורת של מדינה דמוקרטית, הפועלים כדי לתמוך בה ובמדיניותה ולהשתיק את המבקרים ואת מי שנאבקים על זכויותיהם וחירותם.
מכנה משותף נוסף, הוא השימוש הציני בשיח של מאבקים לזכויות: גברים מטרידים מנסים להציג את עצמם כקורבנות תמימים שנפלו קורבן לציד מכשפות (מידי המכשפות האמיתיות, שהן אנחנו), ומדינת ישראל מנסה להציג את עצמה כקורבן לאנטישמיות – כאילו אומות העולם ופעילות/י סולידריות עם העם הפלסטיני רודפים אותה מתוך מניעים זרים. אולם למעשה, הם נהנים מהרבה יותר תמיכה ואהדה ממה שהם מוכנים להודות. גברים אלו נהנים מזכויות יתר בחברה פטריארכלית, גישה למשאבים ותמיכה, וגם מעמידה אוטומטית לצדם היות והם בסך הכל חלק מתרבות שבה גופה של אישה אמור לעמוד לרשותם. ואילו מדינת ישראל נהנית מקשרים דיפלומטיים חזקים עם מדינות רבות, בין היתר מדינות שהן עצמן אשמות בהפרות זכויות אדם ודיכוי של אוכלוסיות מקומיות.
אבל מספיק לדבר עליהם, בואו נדבר רגע עלינו.
בתקופה האחרונה דיברתי עם מספר פעילות בינלאומיות, שהתפלאו מכמה שהאקטיביזם כאן מאחד בין מאבקים. אני תמיד מספרת להן אנקדוטות על מקרים שבהם את הולכת למספר הפגנות באותו השבוע: נגד הכיבוש, נגד אלימות כלפי נשים, למען זכויות בעלי חיים או של המאבק הלהטב"קי, ולרוב תראי את אותם הפרצופים. אמנם יש פעילות ופעילים רבים שמתמקדים בנושא זה או אחר, ולא בהכרח מתחברות למאבקים האחרים. אבל יש קבוצה לא קטנה של כאלה שרואות קשר בין הדיכויים והמאבקים השונים. אולי הם לא שונים, אולי במובן מסוים אחד הם.
המאבק נגד הכיבוש והמאבק הפמיניסטי, שניהם טומנים בחובם התנגדות למיליטריזם ואלימות, וחתירה למען חברה צודקת יותר ולמען פירוק יחסי הכוח בין הקבוצה שמחזיקה בזכויות היתר ומפעילה אלימות לבין היתר. ברגע שאת רואה את מבני הכוח האלה בנושא אחד, קשה יהיה שלא לזהות אותם בכל שאר התחומים. וברגע שאת מזהה אותם, קשה שלא לפעול.
בימים בהם המאבקים שלנו מותקפים על ידי בעלי הכוח והמשאבים, יש פוטנציאל אדיר לפעולה המשותפת שלנו. פעולה של נשים שונות נגד הכיבוש, של תמיכה וסולידריות, של עבודה ביחד עם פעילות בשאר העולם למען אותה מטרה, ושל שאיבת כוח ומוטיבציה ממאבקים שמצליחים לעורר השראה, וגם חגיגת נצחונות, כדי להמשיך להאמין גם במאבקים שנראים לעתים חסרי תקווה.
אני מזמינה אתכן לכנס "שוברות את הכלים" של קואליציית נשים לשלום, שיתקיים ביום רביעי 18 ביולי, בתיאטרון אל-סראיא (טיילת מפרץ שלמה 10, יפו), שבו נעסוק באקטיביזם הפמיניסטי נגד הכיבוש. נלמד ביחד כלים חדשניים לפעולה בסדנאות מרתקות, נצטייד בכלים פרקטיים לפעילות, נקיים מרחב להתבוננות באופן שבו אנחנו שומרות על עצמנו ועל חברותינו בפעילות, ונפיק השראה מחברות אקטיביסטיות שיספרו על הקשר בין הפמיניזם לפעילות שלהן נגד הכיבוש.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
השטעטל שהוקם כאן ובו הנשים, הערבים והמזרחים עוברים דיכוי בידי השלטון המושחת והגזעני, בתמיכת אנשי תקשורת ומשפטנים מתקרנפים ומכירי פנים, בעידוד אנשי אקדמיה גזענים ומושחתים, אין לו תוחלת וסופו קרב.
את מהממת שאין דברים כאלו. תודה על העדכון מהשטח, על הכנות, על האומץ. פעילים בינלאומיים מביעים תדהמה לנוכח תרבות המחאה הישראלית? אני מזועזעת (ומגדירה את עצמי כטכנו-קווירית מזה חמש דקות). ובעיקר, המשפט חסר המחיר הבא, כפרה עליו:*
"את הולכת למספר הפגנות באותו השבוע: נגד הכיבוש, נגד אלימות כלפי נשים, למען זכויות בעלי חיים או של המאבק הלהטב"קי, ולרוב תראי את אותם הפרצופים"
ענק. תודה.
* כפרה עליו: ביטוי אשכנזי לחיבה מרוחקת משהו, דרך תיוגו כפגום בצורה מסויימת, ברת התנשאות. מבוסס על ביטוי מזרחי זהה במצלולו, שהוראתו חיבה והזדהות.
אין שום חיבור בין כיבוש לבין מאבק פמניסטי. יש כן חיבור בין אוכלוסיה ערבית לבין דיכוי נשים. מיליוני ילדות עוברות מילה, פוליגמיה, דיכוי נשים, חוסר שיוויון בין המינים, אחוז נמוך של השתתפות בשוק העבודה. בסעודיה קרה נס בשנת 2018 וחוקק חוק שנשים יכולות לנהוג…וואו.
ברור שאם היה מדובר בחיים רומנו (למשל) ולא בחיים רמון (הציוני-אשכנזי) כל התקשורת, על שלל רביב-דרוקרייה וכל הפמיניסטיות הלבנבנות היו מתאחדים בתביעה להדיר אותו מהאקדמיה לנצח.
מסביב לכל עניין (לגיטימי) הקשור בפמיניזם האשכנזי האתר מפרסם המון מאמרי דעה. כך גם בנושא דיכוי הפלסטינים וזכויות הלהט"בים. הכל צודק.
בניגוד לכך, לא ראיתי כל תגובה/התייחסות או שמץ של מחאה כאן, כאשר אקדמאים ציונים מוכרים פונים לרשויות השונות בדרישה לפגוע במי שמאזכרת את פשעי חטיפת התינוקות המזרחים והניסויים הרצחניים בם, ולהשתיקה. ניסיונות ההשתקה הללו דומים בחומרתם וברשעותם להכחשת השואה ע"י ניאו-נאציים באירופה / ארה"ב. פשעי הקרנות הקטלניות לילדי המזרחים, פשעי נישול המזרחים משכונותיהם לטובת עיריית ת"א ומיטביה טייקוני הנדל"ן – שקורים כל הזמן וברגע זה ממש – כאילו פסו מן העולם או שמא קיבלו כאן לגיטימיות בשתיקה.
זה בתגובה ל"להילחם יחד בניסיונות ההשתקה",
כי לדעתי ניסיונות ההשתקה שציינתי חמורות שבעתיים.
עוד סיפור שהממסד המפא"יניקי ושות' משתיקים עשרות שנים:
http://www.news1.co.il/Archive/0024-D-129199-00.html
אבל אל תעזו לחשוב שהממסד רצח אנשים חסרי ישע והשתיק, פשוט היה בלבול גדול ובלגן במעברות….
ציטוט מן המאמר: "המאבק נגד הכיבוש והמאבק הפמיניסטי, שניהם טומנים בחובם התנגדות למיליטריזם ואלימות, וחתירה למען חברה צודקת יותר ולמען פירוק יחסי הכוח בין הקבוצה שמחזיקה בזכויות היתר ומפעילה אלימות לבין היתר."
כעט בואי נסתכל על החברה ש"נאבקת נגד כיבוש" נתעלם מהעובדה הפשוטה שהיא בעצם "מאבק לצורך השמדה", ונתסכל עליה.
הרי היא מדכאת את הנשים שבה לעין ערוך יותר מן החברה ה"כובשת". היא רוצחת אנשים בשם היותם לא הטרוסקסואלים. היא מקדשת מיליטריזם ורחוקה מצדק מרחק מזרח ממערב. היא במהותה מצמיתה נשים ומהווה את הדוגמא הקיצונית ביותר לחברה המונעת זכויות מנשים באמצעות אלימות וטרור.
איך בת חווה בעלת מוסר, הגיון ורצון לקדם את מעמד הנשים יכולה לסייע לחברה כזו לממש את מאוויה ?
כעת כמובן