לדמיין עתיד של שיבה
מנחה קבוצות, מחנך פוליטי, מתעד ומצלם את הנכבה ואת שיבת הפליטים. חבר צוות בעמותת זוכרות
הבחירה לזכור את הנכבה ולדבר על השיבה מתקיימת בצלן של חגיגות ישראליות לציון 71 שנים להקמת מדינת היהודים, זו שבדרך להקמתה וכתוצאה מהקמתה המיטה אסון כבד על העם הפלסטיני וטראומה לאומית מתמשכת. גירושם של יותר מ-750 אלף פלסטינים ממולדתם, הפיכתם לפליטים ועקורים, מניעת שיבתם לבתיהם, הריסת ומחיקת הערים והכפרים הפלסטיניים מעל פני האדמה, השתלטות על רכושם ואדמותיהם, ייהוד ועברות המקום ומחיקת ההיסטוריה והזהות הפלסטינית-ערבית-מזרחית של המרחב – אלו הם רק חלק מפשעיו של הקולוניאליזם הציוני.
השלמת הכיבוש של פלסטין ב-1967, שלטון צבאי על הגדה המערבית, מצור על עזה, גלות כפויה ומתמשכת על כשבעה מיליון פלסטינים, מדיניות גזענית, מתנשאת וברוטלית כלפי כלל הפלסטינים כולל הפלסטינים אזרחי מדינת ישראל – כל אלו הם ראיות על קיומה של הנכבה המתמשכת.
הנכבה טבועה עמוק באידיאולוגיה ובפרקטיקה הציוניות – החל בתעמולת "ארץ שוממה" בעשורים שלפני המלחמה, דרך כיבוש ח'ביזה (הכפר בו התקיימה השנה תהלוכת השיבה) וטבח דיר יאסין ב-1948, גירוש תושבי מג'דל ב-1950, טבח כפר קאסם ב-1956, כיבושי 1967, גזל אדמות, הריגת אזרחים מפגינים ביום האדמה ב-1976 ובאינתיפאדת 2000, וכלה במחסומים צבאיים, הגבלת חופש תנועה, צליפת מפגינים בעזה וכן הלאה.
בעמותת זוכרות, פעלנו במשך שנים כדי ללמד את הציבור הישראלי על הנכבה ועוולותיה, לקרוא לישראלים להכיר באחריות שלהם על הנכבה ולפעול למען תיקון וצדק. דיברנו נכבה בעברית והצלחנו – בכוחותינו הדלים – לפקוח את עיניהם של לא מעט ישראלים. כשנדרשנו לשאלה של התיקון והצדק, עלתה כמובן השאלה על זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים כאחד היסודות המרכזיים. לנו לא היו סימני שאלה לגבי התמיכה בזכות השיבה, אך הסוגיה החשובה לא פחות והמעניינת יותר היא מימושה: איפה? באיזה אופן? מה ההשלכות? מה המחירים? מה הם הצעדים הפרקטיים שיש לעשות?
כך התחלנו לדבר, בנוסף לנכבה בעברית, גם עַוְַדה – שיבה בעברית. אנחנו מודעים לכך שהתעסקות בנושא שיבת הפליטים הפלסטינים במציאות הפוליטית של ימינו, הפלסטינית, הישראלית, האזורית והבינלאומית, נשמעת כמו הזיה. עם זאת, אנחנו מודעים לכך שלא יהיה פתרון צודק לפלסטינים ללא מימוש זכות השיבה. לכן אנחנו נחושים להביא את הנושא לכל מסגרת אפשרית כדי להשאירו על שולחן הדיון הציבורי, ולהתנגד למדיניות ולטקטיקה של מדינת ישראל להכחשתו והשכחתו, טקטיקה שמצליחה במידה מסוימת.
הדיון על שיבת הפליטים הפלסטינים במרחב הישראלי ממוקם על גבול הלא לגיטימי, כאשר לרוב הישראלים נוח עם דחיקת הנושא הצידה והם שמחים שאינו מדיר שינה מעיניהם. בקרב רוב הארגונים הישראלים המכונים ארגוני זכויות אדם, זכות השיבה תמיד נעלמת איכשהו מרשימת המטרות. היעדר הדיון במימוש השיבה משרת את המדיניות הישראלית, ומנציח סטטוס קוו שקבעה מדינה יהודית ציונית לטובת ולמנוחת רוב יהודיהָ, להמשך השליטה היהודית-ציונית ושמירת הרוב היהודי שנוצר כאן בכוח הנשק ובעקבות גירוש בני הארץ.
רוב הארגונים הפלסטינים, והמפלגות הפועלות בחברה הפלסטינית בתוך מדינת ישראל, ברשות הפלסטינית ובגלות, אין זכות השיבה תופסת מקום מרכזי באג'נדה שלהם ובוודאי אין מאבק ממשי ליישום השיבה. אין לשום גוף תכנית מעשית או הצעות למימוש השיבה.
עיסוק בזכויות אזרחיות בצל הזהות הישראלית, מאבק פלסטיני להסרת מצור מעל עזה, דרישות להפחית את מספר המחסומים בתוך הגדה המערבית, הפגנות נגד הריסת בתים ולמען שחרור אסירים, כל אלה ועוד, שהם מאבקים חשובים ונושאים כבדי משקל, העיסוק רק בהם דוחק במודע או לא במודע, את המאבק למימוש זכות השיבה אל מעבר לתודעה הפוליטית, ועמו את הראיה האסטרטגית להשגת פתרון קבע של שחרור, שוויון ודמוקרטיה אמתית.
כשהתחלנו לעסוק, לא רק בזכות השיבה, אלא גם בהיבטים הפרקטיים של השיבה ואופן מימושה, נפתח בפנינו נושא רחב ומורכב שדורש למידה, הבנה, הכנה ותכנון – כי לשיבה יהיו השלכות רדיקליות על המרחב, במישור הפוליטי, הדמוגרפי, החברתי, הכלכלי, התרבותי, הסביבתי ועוד. הדיון הזה הוא חלק מעיצוב השיח של שיבה והנכחתו, כאשר כל הציבור – כולל הציבור היהודי -מוזמן להכיר בשיבה, בנחיצותה, בחיוניותה, ולדמיין את המרחב שאחריה.
הסרטון "עתיד של שיבה", אשר השקנו בפני קהל ישראלי ערב יום "העצמאות", הוא חולייה נוספת בדיון על השיבה המעשית. 20 הדקות שלפניכם מסכמות תהליך התמודדות מרתק של קבוצה ישראלית עם שאלת השיבה המעשית של הפליטים הפלסטינים אל כפריהם באזור בית שמש. התהליך, שנמשך מספר שבועות של לימודים, סיורים ודיונים, הציף שאלות ישירות לגבי השיבה לעתיד ודמיוּן של מרחב המשוחרר מאזיקי הפוליטיקה הצרה הנוכחית. זהו צעד קטן של ערעור על המובן מאליו הפוליטי בישראל ופריצה במחשבות אל מחוץ לקופסה.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
תודה אבל אין צורך נוותר
לא ראיתי בסירטון שום ניסיון להתמודד עם המציאות.
המציאות היא שלעולם לא תהיה שיבה של צאצאי הפליטים הפלסטינים. התמודדות עם המציאות תהיה ליצור סרטון של פלסטינים שנאבקים לקבל את האמת הזאת, שברורה לכל חוץ מלהם, לאור שטיפת המוח שהם עוברים מילדות.
אבל גם אם נניח את האמת היסודית הזאת בצד, שאותה מבין אפילו כל פעיל זוכרות, בסירטון לא רואים אפילו ניסיון כנה אחד להתמודד עם תרחיש המד״ב של שיבת צאצאי הפליטים לישראל. ״השאלות הפרקטיות״ הן לא האם צאצאי הפליטים יטרנספרו את בעלי האדמות הנוכחים וישבו במקומם או שמא ישבו לידם. השאלות הפרקטיות הן מהם ההסדרים המדיניים והביטחוניים שישררו? האם השליטה בצבא תוותר בידי היהודים? צבא ״משותף״ (כלומר חמושים בקרב שתי הקבוצות האתניות)? שתי קבוצות חמושות נפרדות? האם יהיה לכאורה פירוז של כל הנשק (כלומר הכוחות החמושים ירדו למחתרת)?
אחת מהסיבות היסודיות שלעולם לא תהיה שיבה היא שקשה עד בלתי אפשרי לדמיין תרחיש שזה לא יוביל לטבח המוני/נכבה נוספת למי מהצדדים. ועם השאלות הקשות האלה אין כל התמודדות.
בראייה של הימין בישראל אם ארגון זוכרות לא היה קיים היה צריך להמציא אותו.
בזכות ארגון זוכרות ושכמותם הפלסטינים התקבעו על הדרישה לשיבה,דרישה ששום יהודי ציוני לא יקבל ובכך טירפדו כל אפשרות לפשרה שמבוססת על חלוקה.
לי ברור שלא אמורה להיות שום שיבה.
כפי שלא תיהיה שיבה של היהודים הבאים ממדינות ערב, כפימשיהודי פולין לא יחזרו לפולין, כפי שאירופאים הגרים באמריקה צפונית ודרומית לא יחזרו וכפי שהגרמנים לא יחזרו למערב פולין (15 מליון אגב) וכפי שהפולנים (כ1.5 מיליון )לא יחזרו למערב של ברית המועצות לשעבר. גם צאצאי האפריקאים מארה'ב לא יחזרו לאפריקה.
זאת דרכו של העולם. אחרי מלחמת העולם השנייה השתנה פני מזרח התיגון. קמו מדינות שלא היו קיימות וביניהן קמה ישראל.
אני יודעת שיש ארגונים שמתחזקים את העבר כן בגרמניה וכן בפולין והם נחשבים לכרגוני ימין ומסכנים את המצב הקיים.
אפדר לבנות עתיד. לכבד את העבר, לשמור על השלום היום ולבנות עתיד טוב יותר. עתיד שלא מתחזק את הטראומה כי זה לא תורם לאף אחד. בברכה חמה.