מה עושים עם תואר במדעי הרוח
היום אתם מקבלים, אתן מקבלות, תואר שמשקף מספר שנים של עבודה אינטלקטואלית, של למידה, של התפתחות, של צבירת ידע ובעיקר של רכישה ופיתוח של כלים. העבודה האינטלקטואלית, למען האמת כל עבודה, גם משנה אותנו. אני מניח שרובכם, אם לא כולכם, מרגישים/ות שהשתניתם במהלך שנות לימודי התואר, ולא רק בשל מעבר הזמן.
הטענות שהתואר שקיבלתם, התואר שהשגתם, לא פרקטי, שהוא לא מוביל לעיסוק מקצועי מובהק, שהוא לא ניתן לתרגום מהיר וברור למקור פרנסה, הן טענות ידועות ומוכרות. כמו בכל טענה דמגוגית, יש בהן מן האמת. אני מניח שבין יתר הכלים שפיתחתם בשנות הלימודים במדעי הרוח, אתם יודעים/ות להבחין בגרעיני האמת שיש גם בטענות שקריות, כמו גם בשקרים הנלווים לעתים לאמיתות. ודאי למדתם להכיר במורכבויות ולעשות הבחנות וניתוחים שאינם מסתכמים בחלוקות דיכוטומיות של אמת ושקר, אלא גם למדתם להבחין באפור ובעירובים של יסודות אמיתיים ושקריים שיש בטענות מסוימות, וודאי גם ביחסיות ובמגבלות התוקף של כל טענה.
אז, אם לחזור לשאלה האם בכל זאת יוצא לכם משהו פרקטי מתואר במדעי הרוח, אני מבקש לטעון שכן. אבל זהו "כן" לא פשוט, לא חד משמעי, "כן" מורכב.
אם לומר את זה באמצעות מטאפורה, פשטנית כמו כל מטאפורה אבל ממחישה היטב את גרעין הטענה, הרי שאתם יוצאים ויוצאות מכאן לא עם מפתח מסוים שאמור לפתוח דלתות מסוימות, אלא עם מפתח גנבים או מפתח מאסטר; מפתח שלא ידוע מראש איזה דלתות הוא יפתח, אבל יכול להתאים להרבה מאוד מנעולים; מפתח שלעתים דורש התאמות קטנות למנעולים מסוימים, שדורש קצת משחק ומאמץ בתהליך הפתיחה, אבל שעשוי להביא לפתיחה של דלתות רבות מבלי שנדע מראש מה יפתח ומה לא, ולעתים גם מבלי שנדע כלל לאן מובילה אותה דלת. כן, אני יודע שהמטאפורה הזאת לא אמורה להרגיע את ההורים המודאגים ששואלים עצמם, מה יהיה עם הבת או הבן? ורוצים לקבל תשובה מהירה ולהסיר דאגה קיומית מלבם ולחוש בטוחים יותר. ביטחון וודאות זה לא מה שמקנה תואר במדעי הרוח.
ומה בכל זאת מקנה תואר במדעי הרוח? ממה מורכב מפתח המאסטר הזה, מפתח הגנבים, שאמור לאפשר לכם לפתוח דלתות שונות, שאמור להעניק לכם הזדמנויות ויתרונות יחסיים בעולם הנוכחי והעתידי?
זהו עולם מתחדש עם פחות ופחות ודאויות, בדומה לתואר שלכם. זהו עולם שדורש למידה מתמדת וגמישות מחשבתית, יכולת למידה מתמדת יותר מאשר ידע ברור ומובהק.
לא אדבר על עולמות הידע הגדולים אליהם נחשפתם ולתוכם צללתם, בכל דיסציפלינה, בכל תחום שבו למדתם. אני משוכנע שאתם יודעים ויודעות היום הרבה יותר ממה שידעתם כאשר נכנסתם בשערי האוניברסיטה. ואני בטוח באותה מידה של ביטחון שהיום אתם יודעים ויודעות עד כמה אתם לא יודעים ויודעות. ככל שהידע מצטבר, מתגבשת גם ההכרה הברורה לגבי כל מה שאנחנו עדיין לא יודעים. אז לא ארחיב בנושא הידע, אלא דווקא בנושא הכלים.
פקולטת האותיות
אני משוכנע שאתם יודעים ויודעות לקרוא טקסטים באופנים הרבה יותר מתוחכמים ממה שידעתם כאשר התחלתם את הלימודים. אתם קוראים וקוראות טקסטים מורכבים יותר מאשר בעבר, אתם מבינים ומבינות טקסטים טוב יותר. מן הסתם, יש לכם יותר כלים לפענח לא רק טקסט, אלא גם סאבטקסט. ודאי שאתם גם יודעים ויודעות להבין קונטקסט שבו הדברים נכתבים או נאמרים, לדעת שמאחורי כל טקסט יש כותב או כותבת ושלכל טקסט יש נמענים ונמענות אליהם הוא מכוון, לשייך טקסט לז'אנר מסוים ולמה לצפות ממנו, ואפילו איך טקסטים מתקשרים ביניהם ואיזה שימושים הם עושים בעולמות תרבותיים שונים. ואתן יודעות ויודעים לזהות ערכים, הנחות מוקדמות, השקפות עולם רחבות, רגשות ואינטרסים בתוך טקסטים.
אני מניח, שגם יכולות הכתיבה שלכם השתפרו, השתכללו. אני מקווה שגם יכולות הביטוי בעל פה התגוונו, התפתחו. אתם מסוגלים, אתן מסוגלות, לכתוב טקסטים בהירים יותר, משוכללים ומורכבים יותר, מתוחכמים. סביר להניח שתדעו להעביר מסר טוב יותר ממה שיכולתם להעביר לפני כן, ושתדעו לעשות זאת בסגנונות שונים, בהתאמה לנמענים שונים.
אבל, העניין העיקרי איננו רק בטקסטים. טקסטים הם חומר העבודה העיקרי במדעי הרוח, אשר בשפות רבות נקראים "פקולטת האנושיות" (Humanities), ובשפה שבה אני עדיין חולם נקראים לפעמים "פקולטת האותיות" – Facultad de Letras. מאחורי האותיות, המלים, המשפטים, הפסקאות, הטקסטים כולם, עומדים ניסיונות להתייחס למציאות אנושית, רכיבי מציאות, היבטי מציאות, מציאות קיימת, מציאות שהייתה קיימת, שמניחים שהייתה קיימת, שמשערים שהייתה קיימת, מציאות שעשויה להיות, מציאות רצויה, מציאות שעלולה להיות, רכיבי מציאות אנושית שצפויה להיות, מציאות בסבירות מסוימת… מה אני רוצה לומר? שהכלים האנליטיים לפענוח טקסטים הם גם כלים אנליטיים לפענוח של מציאות או היבטי מציאות אנושית.
אם באמת הצלחנו בעבודתנו, אז אתם לא רק יודעים/ות לקרוא טוב יותר טקסטים מורכבים, אלא גם רכשתם כלים ביקורתיים ורפלקסיביים שמאפשרים לבחון מציאות אנושית, לבחון היבטי מציאות, רכיבים שונים של הקיום האנושי. ואם באמת, באמת, הצלחנו בעבודה שלנו, אז ייתכן שחלקכם מסתובבים כיום בעולם עם זוג משקפיים נוסף, עם עדשות מלוטשות שמזהות יותר ניואנסים, יותר אפשרויות, שמפעילות יותר ביקורת על העולם שסביבנו, על החברה בה אנו חיים, על מכלול היחסים האנושיים. אם עברתם תהליך משמעותי במהלך הלימודים אצלנו, סביר להניח שאתן רואות דברים שקודם לא ראיתם או ראיתם מטושטש. סביר להניח שאתם רואים דברים אחרת, סביר להניח שאתן רואות ורואים יותר פנים לכל מיני דברים. סביר להניח שהראייה שלכם התחדדה, התגוונה וסביר להניח שהעיניים נהיו רגישות יותר.
רגישות זה טוב, אבל רגישות זה גם כואב. סביר להניח שהעיניים כואבות יותר כאשר הן כבר מתקשות לא לראות דברים שקודם הן לא ראו, דברים שלפעמים נח או נעים יותר לא לראות, דברים שהחברה על מנגנוניה הדומיננטיים דווקא מלמדת אותנו שלא לראות ולא לזהות.
מה שחשוב הוא שפיתחתם במידה כזו או אחרת מודעות חדשה, שהרחבתם את המודעות הקודמת, שהידיעות והכלים שנוספו לכם גורמים לכך שתתנהלו בעולם עם יותר יכולות זיהוי, יכולות ניתוח, יכולות הבנה ותפיסה ממה שהיו לכם. האם זה טוב? כן ולא. אלה כלים מאוד מאוד משמעותיים, שאפשר לעשות איתם כל מיני דברים ולרתום אותם לכל מיני מטרות ומשימות. אבל, אותם ידיעות וכלים גם מביאים איתם רגישות חדשה או רגישות מחודדת יותר. וכאמור, הרגישות הזאת משמעה גם כאב, התפכחות מאשליות, התמודדות ישירה יותר עם עולם שיש בו הרבה מאוד שקרים, מניפולציות, עוולות, ניצול, דיכוי, הדרה, דריסה ודחיקה של אנשים. אז לפעמים יש רגעים, גם לי, גם לנו הוותיקים והמנוסים, שאנחנו מקללים את הידיעות והכלים שפתחנו שמאפשרים לנו לראות דברים מסוימים ולא נותנים לנו מספיק מקום לנינוחות נעימה. כי הידיעה וההבנה מכבידה עלינו לא פעם. כי זה לא פשוט לחיות עם מודעות מתמדת למורכבות החיים ולעוולות.
בכל זאת, אתם חזקים וחזקות יותר אחרי שהעמקתם את הידע ופתחתם כלים, ונחשפתם למציאויות אנושיות מגוונות, לתרבויות שונות, ונהייתם ביקורתיים יותר. ואתן חזקות וחזקים הרבה יותר אם גם שיפרתם וגיוונתם את יכולות הביטוי שלכם.
חשיבותו של הון סמלי
למדתם/ן עוד כמה דברים חשובים. למדתם/ן לחפש מידע, לאתר מידע, לבדוק מידע, להעריך מידע, להצליב מידע, להציב מידע בהקשרים שונים. אלה יכולות קריטיות בעולם היום יותר משהיו אי פעם בעבר. הן ודאי יכולות קריטיות בשוק העבודה העכשווי, ואלה יכולות קריטיות כדי להתנהל בעולם רווי דיסאינפורמציה, פייק ניוז, מניפולציות שמבצעים בעלי כוח. כעת אתם יודעים שהמידע איננו סך כל של נתונים הממתינים באיזה מדף או מחסן או מקום מסתור. אתן יודעות לבדוק מידע, להעריך אותו וגם להעניק לו משמעות. ואני מאוד מקווה שהקריאה ביצירות אינטלקטואליות גם קידמה במשהו את היצירתיות שלכם. ואני מאוד מקווה שבאופני הלימוד שלנו, שמשתדלים להיות לא-סמכותניים לפחות לא-סמכותניים מדי, לא דיכאנו לכם את היצירתיות אלא עודדנו אותה.
כל זה ודאי יכול לעזור לכם בשוק העבודה, שנעשה יותר ויותר בלתי צפוי ודורש גברים ונשים עם יכולות למידה, עם יצירתיות, עם סקרנות, עם נכונות להיכנס לעולמות תוכן חדשים, עם יכולת להתנסח היטב, עם יכולת לנתח מציאויות שונות ועם הבנה של תרבויות שונות.
אם לנסח את זה באופן פרדוקסלי – הלימודים בפקולטה למדעי הרוח לא יעניקו לרובכם כרטיס כניסה למקום עבודה מסוים, אבל יעניקו לכם אפשרויות להגיע להרבה מקומות עבודה. האפשרויות האלה יתגלו לכם תוך כדי חיפוש, תוך כדי התנסות. אני מניח ואני מקווה לראות את חלקכם בתחום התקשורת. רבים מכם יתפרנסו מכתיבת תוכן מגוון. אני מאוד מקווה שרבות ורבים מכם יהיו מורים ומורות. זו תהיה ברכה גדולה לחברה. אחרות ואחרים יבצעו תחקירים או ינתחו אפשרויות אסטרטגיות כאלה ואחרות, יהיו שיעבדו בהוצאות לאור, במוסדות תרבות בכל רחבי הארץ ויהיו כאלה מכם שיהיו יוצרות ויוצרים. ומן הסתם, יהיו כאלה שיעבדו בתחומים שעל פניהם נראים מאוד רחוקים ממדעי הרוח אבל שיזדקקו ויעשו שימוש ביכולות הלמידה, האנליזה, הניסוח והרגישות שפיתחתם במהלך הלימודים. יהיו כאלה אשר ימצאו את מקומם המקצועי במשהו אחר לגמרי, אבל העולמות אליהם נחשפתם בלימודי הב.א. ילוו אתכם כל חייכם ויתנו לכם כלים לא רק בעולם העבודה אלא בחיים החברתיים, בחיים עצמם. ומעטים, ואולי לא כל כך מעטים, מכם יחליטו להתנסות במחקר, על בסיס מה שכבר טעמתם ונחזור וניפגש בתואר שני ואולי ביותר מזה, בשנה הבאה או בעוד כמה שנים.
אבל, מה עוד? מה עוד אפשר לעשות עם מה שפיתחתם במהלך הלימודים במדעי הרוח?
עם הידע, התובנות, הכלים, הרגישות שהרחבתם, עם כל אלה אפשר להסתובב בעולם ולחוש חכמים, לחוש חכמות. אין ספק, השגתם משהו שהוא לא טריוויאלי, משהו שרוב האנשים האחרים עדיין לא השיגו, והשגתם זאת באמצעות עבודה מאומצת ותוך הפעלה ופיתוח של יכולת אינטלקטואלית. יש לכם במה להתגאות. רבים גם יביטו אליכם בהערכה אפריורית. תעודת ב.א. במדעי הרוח תהיה בעיניהם מעין תעודת חוכמה, או אישור לכך שאתם מוכשרים, חרוצות, או לפחות שהייתם ברי ובנות מזל שזכיתם להזדמנות, לפריבילגיה, להקדיש שלוש או ארבע שנים ללימודים בתחומים שעניינו אתכם.
כן, יש יוקרה חברתית מסוימת, הון סימבולי, בתואר אוניברסיטאי במדעי הרוח. אבל, מה אפשר לעשות עם הון סמלי? בעולם העבודה זה דבר מאוד משמעותי. מי שיראיין אתכם – ספק רב אם יהיה מודע למלוא העושר התרבותי שצברתן. אולי הוא יהיה מודע לכלים וליכולת האנליטית ששכללתם, וליכולות אחרות, אך ייתכן שלא – תפקידכם יהיה לרתום את יכולות ההבעה שלכם כדי לספר לו או לה אודות מה שהם לא יודעים שאתן יודעות. המעסיקים הפוטנציאליים יודעים שלמדתם באוניברסיטה רצינית, בפקולטה רצינית, שהתמדתם, שהשלמתם דרישות לימודים לא פשוטות, שיש לכם חוכמה מסוימת. זה ההון הסמלי שעשוי לעזור לכם. וזה ממש לא מעט.
אבל, מה אפשר לעשות עם ההון הסימבולי הזה מחוץ לשוק העבודה?
אתם יכולים להסתובב בעולמות חברתיים שונים ולהתנשא על אחרים ואחרות שלא למדו, שלא התמידו או שלא זכו להזדמנות ללמוד. כן, גם זאת אפשרות. לא שאני מציע לאמץ את הגישה הזאת, אבל זאת אפשרות ויש לא מעטים שנוקטים בה. אפשר גם בדיוק ההיפך: להסתובב בעולם, בחברה, ולהשתמש בכלים ששכללתם איתנו על מנת לאתר חוכמה וידע אצל מי שלא זכו לפריבילגיה ללמוד לימודים גבוהים. אפשר להשתמש בכלים האלה על מנת לזהות את מה שרוב החברה לא מזהה – וזה את הידע והחוכמה והתובנות של אלה חסרי היוקרה האקדמית, אלה שפחות נהוג להקשיב לדבריהם ושיש להם הרבה דברים חשובים לומר. גם זאת, אפשרות. הרבה יותר סימפטית בעיני מאופציית ההתנשאות. אתם תחליטו.
ואתן גם יכולות, אתם יכולים, להסתובב בעולם, במקומות שונים בחברה, במקומות התעסוקה העתידיים שלכם ובמקומות אחרים, ולרתום את הידע, הכלים וההון הסמלי של הלימודים שלכם על מנת לחשוף את מה שאתם רואים ואחרים לא, על מנת להצביע על עוולות, על מנת לתקן מצבים שונים, על מנת להתריע, על מנת לשפר את המציאות שבה אנחנו חיים, על מנת להיאבק לשינוי משמעותי שלה.
הערת אזהרה: הכלים שבידיכם הם, אגב, גם כלים מצוינים לא רק לחשיפת אמיתות המוסתרות מתחת לשכבות של אידיאולוגיה או מתחת לערימות של שקרים או סילופים אינטרסנטים. הכלים האלה הם גם שימושיים מאוד על מנת לייצר שכבות נוספות של הטעיות וסילופים. הם יכולים להיות כלים יעילים מאוד להנצחה של עוולות קיימים. והם גם עלולים לשמש ליצירת עוולות חדשים.
במלים אחרות, אלה הם כלים! הכלי לא קובע איזה שימושים ייעשו בו ולמען מה. האנשים קובעים. אתם, אתן, תקבעו איזה שימושים תעשו ביכולות שפיתחתם.
מה עשיתן במשך רוב התואר? קראתם ופירקתם טקסטים, ניסחתן והרכבתן סיפור, חשפתם נרטיב והצעתם נרטיב. בצורות שונות, עם דגשים שונים בדיסציפלינות השונות שלמדתם, זה מה שהתאמנתן בו במשך רוב לימודיכם בפקולטה במדעי הרוח. מדובר ביכולת רבת עוצמה. גלום בה כוח, זה כוח אשר עוצמתו האדירה נובעת דווקא מכך שרוב האנשים לא נוהגים לזהות אותו בתור כוח או לא מזהים את מלוא הכוח שבו. כאמור, זה כוח שיכול לשמש למטרות שונות. זה כוח שבמידה מסוימת נמצא עכשיו אצלכם. זה לא כסף, זה לא נשק פיסי, זו לא בריאות, זו לא הבטחה שניתנת להמרה חומרית פשוטה. זהו כוח אשר אמנם מבטיח סיפוק אינטלקטואלי, מימוש של סקרנות ואפשרות לעושר רוחני. אבל, זהו גם כוח חברתי בעל פוטנציאל כה חזק שהוא מחייב אותנו למודעות אליו ולשימוש אחראי בו.
הרצאה זו נישאה לפני בוגרי ובוגרות תואר ראשון במדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב בטקס הענקת התואר, יוני 2019.
פרופ' חררדו לייבנר הוא ראש החוג להיסטוריה כללית, אוניברסיטת תל אביב
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
כרגיל אפשר לסמוך על איש מדעי הרוח לכתוב אלף שורות כדי לתאר עובדה פשוטה.
תואר במדעי הרוח אינו קשור לשוק העבודה.
אלו פשוט שני תחומים מקבילים.
בדיוק כפי שגידול אבטיחים אינו קשור במסחר במניות.
או שמרוץ אופניים אינו קשור לפיתוח תכנה.
ברור שכמו בכל תחום אנושי יש עומק גדול שהופך אותך לבין אנוש רחב אופקים, אבל פה בערך זה מסתיים.
לדבר על הכוח שבניתוח טקסטים כפי שלומדים במדעי הרוח, זה יפה.
אם אתה ב-1819 או 1919.
מי עיצב את ההיסטוריה מאז? בואו נסתכל על דוגמאות אנקדוטליות:
וודרו וילסון- משפטים ומדע המדינה
צ׳רצ׳יל- אוטודידקט
רוזוולט- משפטים (נכון, אחרי לימוד היסטוריה)
בו גוריון ובגין- משפטים
מרגרט תאצ׳ר- כימיה
אנגלה מרקל- כימיה פיזיקלית
וכמובן- שורה ארוכה של פיזיקאים, מהנדסים, ובוגרי מנהל עסקים שעיצבו את הכלכלה והחברה. מאיינשטיין עד סרגיי ברין.
אילו דוגמאות יש לבוגרי מדעי הרוח עם השפעה ניכרת? סתיו שפיר?!
תחושתי היא שכיום, לימודי הרוח הם ביטוי לחולשה ולא לכוח! מגיעים לשם בעיקר צעירים מבוססים, עם עיניין אישי בתחום- לאו דוקא שאפתנים שמחפשים לתקן את העולם.
אחי אין מה לעשות עם התואר במדעי הרוח.
אם תרצה להתפרנס מזה, תצטרך לעשות הסבה מקצועית או שלחילופין תמצא נושא שבו תוכל להתגולל על איזה מגזר ,תשכנע את הקרן לישראל חדשה שאתה בפעולותייך מחדש את ישראל . קבל תקציב קטן וראשוני ותתחיל להוציא את מררתך.להסיט ציבור אחד בשני. תצטרך לצאת לתקשורת הבינלאומית ולהשמיץ את מדינת ישראל בשביל התקציב לשנה הבאה.
את כל זה תעשה כמובן בשם לימודי מדעי הרוח.
ככה תמרח את ימייך בין הפגנה פה ושם,מאמרים בהארץ ,השתתפות בפורמים בין לאומיים שמעלים על נס את הנאורות שלך. כמו קבצן על הפתחים של הקרנות תצטרך להוכיח כמה אתה שונא את עצמך כדי לקבל עוד כמה אלפי יורו.
האירופאים אוהבים יהודים ששונאים את עצמם,זה מרגיע אותם קצת.
ככה תכלה את ימייך במירוק מצפונך.מכונת שינאה שאין לה שובע ,ממורמרת כעסנית על מה שנהיה מהמדינה האהובה שלך.
בקיצור אחי לך ללמוד הנדסת מכונות…