הקיבוצים העירוניים: אליטה חדשה ועיוורת

חברי הקיבוצים העירוניים בירושלים בטוחים שהמשימה החברתית היוצאת מן הכלל ב"שכונות" מעניקה להם זכויות יתר, כמו לקבל דירה בדיור ציבורי המיועדת למקבלי הבטחת הכנסה. אבל עבודה חברתית אמיתית מחייבת ויתורים על מתנות השלטון
מיכה רחמןמיכה רחמן

פעיל חברתי. חבר ב"קשת הדמוקרטית המזרחית", פעיל בקבוצת "המעברה" ובתנועת "יש גבול"

הסיפור שנספר כאן הוא סיפורם של הקיבוצים העירוניים, שחבריהם גרים בדירות של הדיור הציבורי מבלי שיהיו זכאים. בכך הם גוזלים את כבשת הרש. הסיפור הזה מקבל משנה תוקף בימי משבר הקורונה, שבהם ביתו של אדם הוא עוד יותר מבצרו. הזכאים לדיור ציבורי המחכים בתור הארוך לדיור ציבורי בירושלים, מקבלים אמנם סיוע בשכר דירה מוגדל – אבל כידוע הסיוע תמיד נמוך ממחיר השכרת הדירות בשוק; ובמיוחד, מה יעשו אל מול עליית מחירי הדיור בימים אלו, ומה יעשו בהעדר הביטחון שנותנת להם דירה קבועה בדיור הציבורי?

חברי הקיבוצים העירוניים בירושלים – "בראשית" בקריית מנחם, ו"בית ישראל" בגילה, כנראה לא מתלבטים בבעיות מוסריות מעין אלה, הם בטוחים בצדקת דרכם. האליטה החדשה הזאת מזכירה לי את האליטה הישנה בה נולדתי: חברי הקיבוצים הכפריים. האליטה הישנה הייתה כזכור "מלח הארץ", והאמינה בכל ליבה ששליחות החלוצית של יבוש הביצות וכיבוש הארץ ("השוממה") נותנת לה זכויות יתר, כמו למשל בעלות על אדמות המדינה שניתנו לקיבוצים בהחכרה. האליטה החדשה בטוחה שהמשימה החברתית היוצאת מן הכלל ב"שכונות" נותנת לה זכויות יתר כמו קבלת דירה בדיור ציבורי, המיועדת למקבלי הבטחת הכנסה. על כך, בין היתר, בכתבתה של איילת פישביין, שם מכתב כי ראש המכינה הקדם צבאית של הקיבוץ בשכונה, ואשתו, שהיא מנכ"לית המכינה, משתכרים יחד 470,000 ₪ בשנה.

השאלה המטרידה אותי מאז שנפגשנו, אנשי "המעברה" (חברי הפורום לדיור ציבורי), עם אנשי "בית ישראל" היא: איך הם חיים בשקט עם המעשה הנלוז הזה, האם הם חסרי בושה? והרי התשובה: אין להם בושה, הם מאמינים בצדקת דרכם. 

אני זוכר היטב את הוויכוחים הקשים והמרים עם הורי ושאר חברי הקיבוצים הוותיקים, כאשר הקשת הדמוקרטית המזרחית פנתה לבית המשפט העליון בתביעה לבטל את החלטה 727 של מנהל מקרקעי ישראל, שהפשירה לבנייה (ולכן גם לרווחי נדל"ן גבוהים) את אדמות הקיבוצים, שהוחכרו להם למטרות חקלאיות. מה שבמיוחד זכור לי, הוא האמונה הנחרצת של חברי הקיבוצים הישנים בצדקת הדרך. חוסר היכולת שלהם לצאת אל מחוץ לקופסה ולהבין (אני אומר לפחות להבין אפילו מבלי לשנות) למה תושבי עיירות הפיתוח שמסביבם, המנוצלים כשכירים במפעלים האזוריים במילואות, מקנאים ברמת החיים שלהם ובזכויות היתר שלהם. כזו היא גם צדקת הדרך של חברי הקיבוצים העירוניים בירושלים.

חברי "בית ישראל" נמצאים בשליחות לאומית, הם לא מסרבים למוסדות המדינה שמבקשים מהם לרדת אל העם ולגזול אגב כך את כבשת הרש

מי שיקרא בכתבה הנ"ל את תשובתו של עומר לבוקוביץ', רכז תחום בוגרים וקהילות בקיבוץ "בית ישראל", ישים לב שעל דבר אחד הוא לא נותן תשובה: למה לעזאזל הם לא מפנים מיד את דירות הדיור הציבורי שנועדו לזכאים, חסרי אמצעים, מקבלי הבטחת הכנסה, ולא לקיבוצניקים שמרוויחים "קצת יותר" מהבטחת הכנסה. נניח לרגע שפעולתם החברתית חשובה וחיונית – למה לא יתכבדו, ישכרו דירה בשוק החופשי, ברחוב סמוך למרכז הקליטה, ומשום ינהלו את פעולתם? לטענתו, משרד השיכון ועיריית ירושלים הם אלה שביקשו מחברי הקיבוץ לבוא ולגור במרכז הקליטה. נו באמת, האם לחברי הקיבוץ הנכבדים אין רצון משלהם? האם "צדקת הדרך" שלהם לא כוללת סירוב למוסדות המדינה והעירייה לעשות מעשה שלא יעשה? אז זהו שלא. כמו אז, כשאבותינו באו ליבש את הביצות ולכבוש את אדמת המולדת, כך גם היום, חברי "בית ישראל" נמצאים בשליחות לאומית, הם לא מסרבים למוסדות המדינה שמבקשים מהם לרדת אל העם ולגזול אגב כך את כבשת הרש.  

במתחם "מרכז הקליטה" בשכונת גילה בירושלים יש 287 דירות של הדיור הציבורי, מתוכן 54 דירות בהם גרים חברי הקיבוץ העירוני "בית ישראל" ומשתתפי המכינה הצבאית (על-פי דוח השמאי של הפרויקט). המתחם כולו עומד נמצא בתהליכים של פרויקט פינוי-בינוי, וכבר הוגשו תוכניות בניין-עיר להפקדה. ברשות קיבוץ "בראשית" שבשכונת קריית מנחם בירושלים, 48 דירות של הדיור הציבורי (על פי דו"ח מבקר המדינה מאוקטובר 2013). דו"ח מבקר המדינה מותח ביקורת קשה וחריפה במיוחד על משרד השיכון וגם על חברת עמידר על שאינם מפנים את דירות הדיור הציבורי של שני הקיבוצים האלה. הדו"ח מותח גם ביקורת על היעדר בקרה על העבודה החברתית שהקיבוצים אמורים לעשות. יתרה מזו, הוא קובע שבקיבוץ "בראשית" משכירים בהשכרת משנה את דירות הדיור הציבורי למי שאינם חברי קיבוץ ומכונים "פעילים חברתיים". פינוי הדירות הללו כבר נדרש בדו"חות קודמים של המבקר ועד עצם היום הזה הם שם. הדו"ח מדגיש את הפגיעה בזכות לדיור שהיא פגיעה בזכות היסוד של כבוד האדם, על פי פסיקת בית המשפט העליון. 

"מרכז הקליטה" בשכונת גילה בירושלים. צילום: מיכה רחמן

אליטה חדשה, אליטה ישנה

האליטה הישנה, התנועות הקיבוציות, המפלגות של הציונות הסוציאליסטית (מפ"ם, מפא"י, אחדות העבודה), הקימו תנועת התיישבות מפוארת, שכידוע הייתה עיוורת לגמרי למה שקורה סביבה. בלהט השליחות הלאומית לכיבוש הארץ, נזרקו עולי תימן ומרוקו ושאר גלויות לא אירופאיות למחנות קליטה ולעיירות פיתוח. עד כדי כך האמינה האליטה הישנה בצדקת הדרך, שעיניה טחו מראות את השנאה ההולכת ומצטברת בין דיירי עיירות הפיתוח, שנאה שהביאה, בין היתר, לגסיסתה ולמותה של תנועת העבודה. האליטות החדשות, חברי שני הקיבוצים בירושלים, כדוגמה, מאמינים בצדקת הדרך, הם שייכים לתנועת הציונות הדתית המפוארת (אליטת השמאל הישנה חלף זמנה), ועיניהם טחו מראות את ההתנגדות שהם מעוררים בזכויות היתר שלהם לפחות בקרב חלק מדיירי מתחם הקליטה.

אבל לא צריך לחקור צפונות לב: עצם ההתעלמות מהעובדה שהם גוזלים את דירות הדיור הציבורי מראה שמשהו חסר גם בעבודה החברתית שלהם. אי אפשר לעשות פעילות חברתית עם אמפתיה אמיתית ללא שחרור מההוויה והתודעה הפטרנליסטית של קיבוצניק הבא להקים קן של השומר הצעיר בעיירת פיתוח. ההוויה של מי שמשתכר 470 אלף ₪ בשנה חייבת לקבוע את תודעה. לי לקח כמה שנים של פעילות בקשת הדמוקרטית המזרחית והשתתפות בהקמת תנועת נוער של השכונה (ולא של השומר הצעיר), ולמידה של כמה גישות ביקורתיות (או אולי נגיד: "חינוך מחדש"), כדי להשתחרר מהתודעה הפטרנליסטית של בן קיבוץ השייך לאליטה הקיבוצית הישנה.

אי אפשר לעשות פעילות חברתית עם אמפתיה אמיתית ללא שחרור מההוויה והתודעה הפטרנליסטית של קיבוצניק הבא להקים קן של השומר הצעיר בעיירת פיתוח

כדי שהאליטה הקיבוצית החדשה תשתחרר מהתודעה הפטרנליסטית, צריכים חברי הקיבוצים קודם כל להשתחרר לפחות מחלק מזכויות היתר שלהם כיקירי השלטון: לוותר על דירות הדיור הציבורי. יתרה מזו, הם חייבים גם להכיר במה שהם באמת – נטע זר עם זכויות יתר: הם אשכנזים ותיקים הדיירים בחלקם בני עולים מזרחים, ובחלקם עולי חבר העמים מבוגרים שלא נקלטו היטב. הם משתכרים היטב, שאר הדיירים מקבלים הבטחת הכנסה. הם קבוצה מלוכדת עם קשרים חזקים במוסדות השלטון, שאר הדיירים יחידים נפרדים, שקשריהם עם המוסדות רופפים וגו'.

את ההוויה קשה לשנות, הדרך לנטישת הפטרנליזם מתחילה בהכרה במה שאתה. המכינה הצבאית היא פרויקט חיצוני לשכונה – איש לא שאל ולא התייעץ עם התושבים האם זה מה שהם רוצים. המכינה הצבאית היא פרויקט עם השקפת עולם מסוימת מאוד, והפעילות החברתית של משתתפי המכינה היא רק מס שפתיים דל שאיננו מהווה אפילו כסת"ח לפרויקט שניטע בלב השכונה, בשל האמונה של האליטה החדשה (משהו כמו השומר הצעיר, נטע זר קיבוצי-מרקסיסטי, המשלם מס שפתיים ובונה מחנה צופי עם ילדי השיכונים בעכו). 

ואגב יקירי השלטון: בפרויקט החדש שייבנה אחרי שיהרסו בנייני מרכז הקליטה בגילה, תקבל המכינה הצבאית שטח נרחב בו יוקמו פנימייה ובית מדרש על שטח של 2,000 מ"ר. ועוד: בניין מגורים ובית כנסת, בשטח של 1,125 מ"ר. בשטח המיועד למגורים יגורו תלמידי המכינה הצבאית הגרים היום בדירות הדיור הציבורי. הקיבוץ העירוני ברוב טובו מוותר על דירות הדיור הציבורי שבהן הוא גר היום רק כאשר יבנו הבניינים החדשים, בעוד כעשר שנים. אבל מה מסתירים מאתנו?  איך הצליח הקיבוץ העירוני "בית ישראל" לקבל את המתנה הזו, ללא מכרז, ללא התייעצות עם תושבי השכונה? למה דווקא הם?

התשובה: הם מקושרים. ראש העיר וכל מוסד אחר תומכים במטרות הנעלות של המכינה הקדם צבאית של הציונות הדתית. הפעילות החברתית היא שולית בהיקפה לעומת המכינה הצבאית שהיא הפעילות האמיתית. איך קיבלו הקיבוצים הישנים את האדמות להחכרה ובסופו של דבר גם לנדל"ן? הם היו מקושרים, הם נחשבו כפועלים למען המטרות האידיאולוגיות שאז היו שליטות. מי נזרק בצד? אכן, תושבי שכונה. האם עיריית ירושלים שנתנה את המתנה הזאת לקיבוץ, נטע זר בשכונה, היא עירייה של הקיבוץ או של כלל תושבי העיר והשכונה?   

גם כשאמרנו שהקיבוצים הישנים קיבלו הרבה זכויות יתר בגלל שהם מקושרים, אמרו עלינו שאנחנו מסכסכים ומפלגים… אבל, "אחדות העם" היא סיסמה ריקה אם לא עושים משהו אמיתי כדי לקרב את האחדות הזו. אתה לא יכול לגור בדירה ציבורית ולקבל משכורת של 470 אלף ₪ בשנה, בלב שכונה של מקבלי הבטחת הכנסה, לגזול מזכאים קורת גג ולהמשיך לדבר על "אחדות העם".  

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. ג. אביבי

    כתבה מעניינת.
    בעבר הלא רחוק הכרתי אנשי קיבוצים ("מלח הארץ" ע"פ לקסיקון השבט הלבן) שמבינים שהם מופלים לטובה וכדאי להם להתחיל להתחלק בצורה שוויונית עם שאר הישובים שבסביבתם. בפועל יש קוהרנציה בין הקו הניאו-ליברלי חזירי נוסח נתניהו ושות' לבין החזירות הפריבילגית של הקיבוצים והמושבים הוותיקים.

  2. ורד כהן

    מעניין איפה גר ומה עושה הכותב בשביל הקהילה.
    אני רחוק מרחק גדול מתפישת העולם של קיבוץ ראשית, אבל יודע באיזה תנאים הם התיישבו במתחם הנורית ולא בשביל ל"סדר" לעצמם מגורים.
    הבעייה שיש מי שתפקידו לקטר, להתלונן ולראות עוולה בכול דבר, ויש מי שבא לעשות משהו.
    ביזיון של כתבה. רד על ברכיך ובקש סליחה

  3. אלי אלבז

    צריך להצדיע לחברי הקבוצים העירוניים שמתגוררים בשכונות לא פשוטות בירושלים. למה תמיד למצוא סיבות של "גזל" ? מי עוד יבוא וישקיע את חייו ובני ביתו בגני הילדים בשכונה? במועדוניות ? בחיי התרבות ?
    ואולי העיתונאי יעתיק מגוריו לשכונות אלו ויעריך יותר התרומה של חברי הקבוצים.

  4. תת.ת

    כתבה מלאה אי דיוקים ושטנה. לפחות את שם הקהקיבוץ תכתוב נכון- ראשית ולא בראשית…..

  5. אנונימית

    הלוואי והייתי קיבוצניקית אמיתית אבל הורי ממוצא ספרדי ולא אשכנזי. גם לא כל האשכנזים לפני קום המדינה היו קיבוצניקים.

  6. יעל שדה

    מעניינת אותי התופעה שתושבי שכונות ירושלים שכבר ידעו מחאות אינם מוחים. מה ההסבר שלכם?

  7. חלפון סלע

    לא קוהרנטי, לא מסביר, לא הבנתי כלום חוץ משנאה עזה ותהומית. מי אלו "הקיבוצים"? ממה מתפרנסים? אלו מתנדבים? שנת שירות? טייקונים שבאו לעשות כסף על אנשי השכונה? הם מתפרנסים מעבודות רגילות וקיבלו דיור חינם בסביבה? הם סתם קומבינטורים שהסתדרו על פתרון נדלני ודופקים את כולם. בגדול אני חושד בכל מי שמנפנף ב"אליטה קיבוצית" כמפיץ שנאה. הקיבוצים 40 שנה כמיעוט פוליטי, התפרקו לחלוטין ובחלקם הגדול רוב בפנסיה מזערית אחרי 60 שנות עבודה מטורפת. האליטות החדשות זה הציונות הדתית הפריבלגית ואנשי מרכז הליכוד ששולטים בכל הברזים החשובים כבר עשרות שנים, אבל תמיד קל להגיד "קיבוץ" ולהפיץ שנאה. אז אם כבר הפצת- לפחות תסביר בצורה ברורה למה צריך לשנוא, אל תבנה על האינטואציה שלנו.

  8. צבי פנר

    כרגיל,מונח כאן מאמר "נרחב דעה" של גישה נרכשת ומצטברת של שונא אשכנזים (=אמידים)/ קיבוצים(=יהירים ונצלנים של הפרולטריון)/ותנועות נוער שבאות להעביר רעיונות מבורכים של מעבר לעתיד בונה יותר מאשר זה הנפוץ ביותר במדינתנו כיום של להרוג את הערבים ו/או האשכנזים ו/או השמאלנים ,שממילא לא נשאר מהם כיום מאומה עקב ההתרבות הטבעית השלילת אצלם.
    לכותב רחב הדעה לא מעניין שרק בהרכבת (=הרקבת) ממשלה כיום מוציאים על 10 משרדים מיותרים יותר ממיליארד שח, או על הוצאות קואליציוניות למחנכים החרדים עוד יותר, וכו. ומה שהכי חשוב זה להתנפל על ה"תשורה המטורפת" שמקבלים אנשי החינוך ה"קפיטליסטים" הנל מהמדינה (ולעתים גם מהעיריה) של מספר עשרות דירות : אולי 1 -2 מליון שח לשנה. וזו הבעיה גם של חכמי ישראל דהיום: עד שכבר רואים נכונות לתת מעצמך לאחרים , יהיו אחרים שיגידו לא יתכן שיש כאן התנדבות! חייבת להיות כאן הונאה וחמדנות היכנשהוא!!

  9. קלייר

    כתבה קשה מאד, ומאירת עיניים.
    מישהו צריך להקים קול צעקה. רק גוף רציני עם עורכי דין שיעשו זאת בהתנדבות. ויש כאלה.

  10. שרה חן

    כתבה שיקרית ורעה. אפילו את השם של הקיבוץ לא כתבת נכון. ראשית. וכך גם כל הפרטים בכתבה הם אוסף של שקרים וחצאי אמיתות. מדובר על אנשים שתרמו את החיים שלהם. אין להם חסכונות. אין להם כלום! תשאלו את הילדים שלהם שלא קיבלו מהם שקל.
    העשיה שלהם-בית הספר, הגנים, המכינה ועוד הפריחו את השכונטת ותרמו להגירה חיובית של אוכלוסיה חזקה והצליחו להציל את השכונות מהגורל של שכונות דרום תל אביב המינמום זה להעריך את העשיה.

  11. יואש אב

    מיכה רחמן טיפס על עץ גבוה ומושך. הוא ממשיך בדרכו את המתקפה על הקיבוצים העירוניים של "בית ישראל" ויוצאי המכינות הצבאיות שהתנחלו בירושלים בעידוד ראש העיר ו"תפסו" לעניי ירושלים וחסרי הדיור הציבורי את האפשרות לדיור על פי זכאות סוציאלית.
    יופי של הסתלבטות רחמן. על שכמותך נאמר: "טול קורה מבין עיניך", שכן אילו היה תופס את השור בקרניו דהיינו- ממשלות הליכוד השולטות בישראל מאז 1977 ושואל "לאן הלכו להן אלפי הדירות של הדיור הציבורי" ?? והיה חוקר ומעמיק מעט היה מקבל תשובות טובות יותר מההסתלבטות האומללה והבעייתית שעליה רכב.
    מי שזלזל וחמס את נזקקי הדיור הציבורי היו אותם גאונים שמנהלים עכשיו את שערוריית הקורונה וסגריה. והאם המכינות הצבאיות נחוצות בכלל ולמי? והאם הזרמת אלפי דירות מהדיור הציבורי שנמסרו בדרכים נלוזות למגזרים הדתיים בישראל כמתנה פוליטית ראויים פחות לחקירה ודרישה?
    חברי ה"קיבוצים העירוניים" שבאו מתנועות נוער בישראל כמשימה אישית, כנראה לא באו לחמוס את נזקקי ירושלים, אלא לנסות לתרום משהו אישי לרקמה הענייה והעזובה בישראל לתקופת מה ואחר כך להמשיך בדרכם. האליטיזם המיוחס להם, גדול עליהם כמה מונים.
    שודדי הדיור הציבורי בישראל ידועים ומוכרים. הם באו מהתחום הפוליטי העשיר בהונאה בשקרים ובתחמנות , אלו הפוליטיקאים העושים מעשה החלילן מהמלין לפני כל בחירות ולאחריהן, סוחפים את עניי ונדכאי ממשלם להצביע עבורם או עבור ה"באבא" שלהם כהגדרת אבישי בן חיים עתונאי לענייני דתות וחרדים, ואח"כ נזרקים חזרה לעליבות חייהם ללא תקווה וללא פתרון חברתי אמיתי.

  12. א.ד

    הכתבה שלך היא בושה וחרפה. עושה עוול לעשיה חברתית של שנים של אנשים ישרי דרך ואמת שאין להם רווח כלל. מה שנורא שאת השקרים שלך אתה מציג כעובדות. תתבייש לך!

  13. עמית

    כבן קיבוץ מאזור מילואות, רק אומר לך כך:
    1. הקיבוצים באזור קמו לםני המדינה. משמעו, האדמות שקיבלו לעבד, לא קיבלו מהמדינה. עד מתי תדבררו את השקר הזה?
    2. מי שיישב את הארץ על הגבולות. אזכיר לך את הגליל המערבי שהיה נצור. אזכיר לך, כי הקיבוצים "אירחו" את הפלמח. ללא זה, לא היה כאן כח לוחם שהיה יכול להגן על המדינה היהודית ב 48 מההתקפות של צבאות ערב. לא זכור לי שתושבי הישוב היהודי שהיו כאן, התגוללו על הקיבוצים.
    3. מפעל קליטת העליה בשנות החמישים. לפחות בקיבוץ בו אני נולדתי, שילבו ידיים וקיבלו מאות ילדים שגדלו והתכנחו בו. ללא מפעל זה, רבים היו נשארים חסרי השכלה. חברי הקיבוץ שעשו זאת, לא תוגמלו ע"י הממשלה. עשו זאת בשליחות ואמונה.
    אתה אדם קטן. במקום לעבוד למחייתך, מחפש לקבל מתנות. מה תרמת למדינה ולחברה?

  14. לוני

    עכשיו הכל ברור, תודות ל"חשיפה" של רחמן.
    מדובר בקומבינה מתוחכמת ומזימה של "קיבוצניקים" לגזול דירות ממזרחיים קשי יום בשכונת הפאר הנחשקת גילה.
    ואני חשבתי (ככה לפחות מספרים לנו נביאי השקר מהקשת המזרחית) של"קיבוצניקים" יש בריכות, דירות קרקע יפות, פעילויות פנאי, טבע ודשא, ומשרות טובות בקיבוציהם.
    אבל, אליבא דה רחמן, הם מעדיפים משום מה לגזול דירות צפופות ממזרחיים באחת השכונות העלובות ביותר בארץ.
    ד"א, מבדיקה בלתי תלוייה שנעשתה לפני מספר שנים, התגלה שרוב מוחלט של אנשי ונשות הקשת המזרחית שמתיימרים לדבר בשם ה"דפוקים המזרחיים" דווקא התברגו במשרות יפות באוניברסיטאות וארגונים אחרים ששכר יפה (ולעיתים גם קביעות) בצידן, ואף בחרו להתחתן משום מה עם אשכנזי\ת …

  15. וולקן

    תגובות האנטי פה מענינות מאוד ולהן מכנה משותף אחד. בכולן ללא יוצא מהכלל חסרה התייחסות לטענות במאמר, אף אחד לא ניסה אפילו להפריך את מה שמצטייר כמו עובדות פשוטות שקל להפריכן. כולם מסכימים שיש דירות בבעלות המדינה המאוכלסות באנשי המכינה, האם הטענה שהדירות אוכלסו על חשבון נזזקיי הדיור הציבורי ניתנת להפרכה ? לי ברור שלא, בעצם זה ברור לכל אחד, כל שאר המאמר מענין אבל נסוב סביב 2 עובדות אלו. מאחר ולא ניתן להפריכן, בחרו המגיבים שההתמודדות עם האמת מעל לכוחותיהם להתלהם ולירות את שנאתם השוצפת כלפי הכותב. ובכך עוד יותר מוכיחים את כל מה שחשבנו עליכם. בחסות האנונימיות היחסית של הרשת פרצופכם האמיתי נגלה והוא מכוער מתמיד.

  16. קיבוצניקים קיבעצרים

    בענין קרקעות הקיבוצים הראשונים: כדאי ללמוד היסטוריה. הקקל לקחו על עצמם את הבעלות על הקרקע כי אנשי העליות השניה והשלישית סרבו להיות בעלי הקרקע (לקנותה בכסף) כי ראו עצמם כקבוצת פןעלים נודדת. הפתרון הלאומי היה שהם לא יהיו בעלים (יתברגנו) אלא המוסדות הלאומיים. וכך הקבוצות תתישבנה ותת רומנה ללאום עי החזקת האדמות ברציפות.כך נעשתה הפרדה בין בעלות לעיבוד ולחיים על הקרקע. מבחינת הרישומים זה נראה שהם קיבלו רכוש, קרקע, בחינם. אבל זה לא בדיוק כך. הגפוס הזה, בשינויים, התקבע לאורך זמן , כולל במושבי עולים לאחר 48. הביטוי מקושרים מטיל אשמה על מי? מה ההצעה להיום? להעיף את הקיבוץ העירוני? אין בעיה, דברו עם העיריות.