"שיעור בתרבות לאדם הפשוט": מופת גזעני

הפילהרמונית שיתפה פעולה עם יונתן קרת במופע שמשחזר שיח סטריאוטיפי גזעני ונמוך, ומציג (פיהוק) את הגבר המזרחי כחסר תרבות ואת האישה האשכנזייה כשער רחב וחנכני לתרבות הגבוהה
העוקץ

"מתי בפעם האחרונה בכיתם מצחוק בקונצרט קלאסי"? שואלים באתר הפילהרמונית בפרטי המופע "שיעור בתרבות לאדם הפשוט. נ' ובן זוגה, שצפו בו ביום ב' הראשון באוגוסט, לא הספיקו להגיע לשלב הבכי מצחוק, הם נאלצו לצאת לפני סיומו, בוכים מזעם על הגזענות הבוטה על הבמה.

המופע, שהוגדר על-ידי נציגת מכירות של היכל התרבות כ"מופע של משחק והומור בשילוב מוזיקה קלאסית, נכתב על ידי יונתן קרת, שגם משחק בו בתפקיד הראשי של פנינה גרוברמן, "מומחית לתרבות מטעם עצמה בלבד", המייצגת את הסטראוטיפ של האישה האשכנזייה האליטיסטית.

"המופע התחיל, ואכן היה הומוריסטי בהתחלה", מספרת נ'. "הוא המשיך וכלל קטעים שאמורים היו לקרוץ לקהל הפשוט, אבל בצורה מייגעת, כמו קטע מוזיקלי שנקטע יותר משלוש פעמים עם אנימציה של קהל מצקצק, אבל השיא היה סצנה גזענית ארוכה, שבגללה יצאנו מהאולם.

בסצנה הזאת עלה לבמה, ברגליים נגררות ותנועות ידיים מוגזמות, שחקן/זמר בדמות של איש מבוגר בגופיית סבא לבנה, חולצה מכופתרת פתוחה וכובע קסקט, שהחל לדבר במבטא מזרחי כבד עם ח' וע' גרוניות מודגשות.

"פנינה הציגה את האיש כ'עובדיה הברברי'", מתארת נ', "וסיפרה שהוא שכן שלה 'בחסד ולא בזכות' כי הוא השתלט על שטח שלא שייך לו. "היא שואלת אותו מה הוא עושה שם, אומרת ש'אתם לא מבינים כלום בתרבות ומוזיקה' והשיח הסטריאוטיפי ביניהם מקצין תוך הצגה שלו כשוביניסט מזרחי חשוך לעומת הליברליות הלבנה שלה".

"תועבה מה שאתם רואים פה, נשים על הבמה, אח"כ מתפלאים למה יש קורונה בעולם!" אמר עובדיה על הבמה ובשלב זה נ' לא יכלה לשאת זאת יותר. "הסצנה המשיכה אבל האוזן שלי כבר לא שמעה יותר, עברתי לעולם של לחץ דם גבוה, דפיקות לב מואצות ודמעות שהתחילו לזלוג מהעיניים"

תשובה בנוסח של 'מדובר במופע קומי פארודי' או 'חופש אמנותי' לא תתקבל, פארודיה זאת לא הייתה

בעוד המדיה החברתית של הפילהרמונית מספרת שבאולם צוקר הקהל נקרע מצחוק במופע 'שיעור בתרבות לאדם הפשוט', נ' ובן זוגה לא היו היחידים שעזבו את האולם, לפניהם יצאו ממנו שני זוגות מבוגרים ממוצא אשכנזי, אחד מהם אמר בפירוש ליושבים בקהל "אנחנו לא מוכנים לשמוע את השטויות הגזעניות האלה, גועל נפש."

נ' ובן זוגה פנו אל הפילהרמונית והתלוננו. הם קיבלו החזר, אך לא מענה לטענותיהם. "תשובה בנוסח של 'מדובר במופע קומי פארודי' או 'חופש אמנותי' לא תתקבל, פארודיה זאת לא הייתה", מבהירה נ'. "יש לצחוק ויש לעלוב, ויש הבדל בין חופש אמנותי לסצנה שנמשכה דקות ארוכות (ומי יודע כמה עוד אחרי שיצאתי) שמנציחה סטריאוטיפ על סטריאוטיפ על סטריאוטיפ נגד קבוצה כל כך גדולה בחברה הישראלית".

המופע פורסם כמופע חד-פעמי, אולם נראה שמופעיו של קרת מתאפיינים בתכנים וכאלה ומחובקים על ידי מוסדות התרבות.  מופע "שעת הסיפור" של קרת שהוצג בצוותא תל אביב, ובבית אריאלה, למשל, מוגדר כ"חורג (ברמות) מגבולות הפוליטיקלי קורקט, וככזה שמכיל "גזענות (בטוב טעם). הדבר חמור פי כמה בהתחשב בכך שהגוף שאישר תכנים כאלה, עשה זאת בחסות מימון של מדינת ישראל.

על אף שעבר שבוע מאז פנייתנו אליהם, במדיות שונות, בפילהרמונית בחרו לא להגיב כלל לטענות, אף לא ב"אין תגובה" לאקוני.

תזמורת הפילהרמונית הישראלית ביום השנה ה-70 להיווסדה. למצולמים אין קשר לכתבה
תזמורת הפילהרמונית הישראלית ביום השנה ה-70 להיווסדה. למצולמים אין קשר לכתבה. צילום: Yeugene.
בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.