גילוי דעת: חוקת משפט העבודה

זהו גילוי הדעת שפרסמו מרצות ומרצים לדיני עבודה בעקבות השינויים שמבקשת הממשלה לערוך במשפט העבודה ובשוק העבודה, ויביאו לפגיעה בזכות ההתארגנות והשביתה ובזכות לשוויון בעבודה
מרצות ומרצים לדיני עבודה

אנו, מרצות ומרצים לדיני עבודה מפקולטות למשפטים ויחסי עבודה ברחבי הארץ, מבקשים ומבקשות להתריע מפני פגיעה קשה בעקרונות ובמושכלות יסוד בדיני עבודה כפי שאלו פותחו בישראל, והתואמים גם את המקובל במשפט הבינלאומי. זאת, על רקע המסתמן בקווי היסוד של הממשלה החדשה ובהסכמים הקואליציוניים השונים. עקרונות אלו, ובמיוחד זכות ההתארגנות והשביתה והזכות לשוויון בעבודה, ראוי שיהוו נקודות מוצא מוסריות, משפטיות וכלכליות לממשלה המבקשת לערוך שינויים במשפט העבודה ובשוק העבודה העתידי.

עקרון השוויון הוא מרכיב מכונן בזכותם לכבוד של כל עובדת ועובד ומהווה תרומה משמעותית להגדלת היעילות והפריון בעבודה. הדרך לקדם את השתתפותם של כלל המגזרים בשוק העבודה יכולה וצריכה להתקיים באמצעות מדיניות התאמות הכוללת, בין היתר, מדיניות העדפה מתקנת לקבוצות מוחלשות, תמיכה בהכשרות ייעודיות לחברה החרדית או לקבוצות אחרות הזקוקות לכך. עם זאת, התאמות אלו אסור שתבואנה על חשבון פגיעה במקצועיות או בזכויות יסוד, ואסור שיובילו לאפליה והדרת חברות וחברים בקבוצות אחרות (נשים, להט"ב, החברה הערבית וכו'). זאת, על רקע עקרון היסוד של שוויון במקום העבודה המאפשר הכלה וגיוון בסביבת העבודה.

אנו מבקשים להתריע מפני פגיעה בזכות לחופש ההתארגנות, בזכות למשא ומתן קיבוצי ובזכות השביתה באמצעות הטלת איסורים והגבלות חמורות. מדובר בזכויות יסוד חברתיות ואזרחיות וכל פגיעה בהן חותרת תחת ערכי הדמוקרטיה

אנו מבקשים להתריע גם מפני פגיעה בזכות לחופש ההתארגנות, בזכות למשא ומתן קיבוצי ובזכות השביתה של העובדים והעובדות באמצעות הטלת איסורים והגבלות חמורות. מדובר בזכויות יסוד חברתיות ואזרחיות המעוגנות במשפט העבודה הישראלי ובמשפט הבינלאומי, וכל פגיעה בהן חותרת תחת ערכי הדמוקרטיה. זאת ועוד: לארגוני העובדים תרומה להתנהלות יעילה ויציבה של  המשק ולצמצום הפערים הכלכליים בחברה. שינויים חד צדדיים המשנים דרמטית את מערכת הכללים של יחסי העבודה, כפי שנשקלים כעת, חותרים תחת תרומה זו. בנוסף, תנאי הכרחי לשמירה על זכויות בשוק העבודה בחברה דמוקרטית ליברלית היא מערכת משפט איתנה, ועל כן אנו מצטרפים גם לדברים שנאמרו במכתב דיקניות ודיקני הפקולטות למשפטים המתריעים מפני הכוונות לפגוע בעצמאותה של מערכת המשפט.

אכן, לכל ממשלה יש זכות לקידום סדר יום פוליטי וכלכלי הכולל שינויים בהסדרת שוק ויחסי העבודה בישראל. עם זאת, שינויים אלו צריכים להיעשות בהלימה לאושיות היסוד של (חוקת) משפט העבודה ותוך בניית תשתית הסכמית רחבה על בסיס דיאלוג עם כלל השחקנים ביחסי עבודה וגורמי הייצור במשק.

 

ד"ר עינת אלבין, האוניברסיטה העברית

פרופ' הדרה בר מור, המכללה האקדמית נתניה

פרופ' יוסי דהאן, המרכז האקדמי למשפט ועסקים

פרופ' גיא דוידוב, האוניברסיטה העברית

פרופ' שלומית יניסקי רביד, הקריה האקדמית אונו

ד"ר לילך לוריא, אוניברסיטת תל-אביב

פרופ' גיא מונדלק, אוניברסיטת תל-אביב

פרופ' מרדכי (מוטי) מירוני, אוניברסיטת חיפה

ד"ר פאינה מילמן-סיון, אוניברסיטת חיפה

ד"ר עופר סיטבון, המכללה האקדמית צפת

ד"ר עידו עשת, המכללה האקדמית ספיר

פרופ' יובל פלדמן, אוניברסיטת בר-אילן

ד"ר תמי קצביאן, המסלול האקדמי המכללה למנהל

פרופ' שרון רבין מרגליות, אוניברסיטת רייכמן

פרופ' פרנסס רדאי, האוניברסיטה העברית והמסלול האקדמי המכללה למנהל

ד"ר אריאן רנן ברזילי, אוניברסיטת חיפה

פרופ' הילה שמיר, אוניברסיטת תל-אביב

הפגנת עובדי טבע, אוקטובר 2017
הפגנת עובדי טבע נגד פיטוריהם, אוקטובר 2017. צילום: יוסי זמיר, שתיל סטוק
בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.