הזמר שהורשע באונס והצית את MeToo בעולם הערבי

תומכיו של סעד למג'ארד, שבהם אמנים נחשבים ואפילו מלך מרוקו, טענו שמדובר בקמפיין הכפשה מאורגן. העיתונאית הלבנונית חנין אל־אחמר מבקרת את כל אותם תומכים בחריפות
און דהן

סעד למג'ארד, זמר הפופ והשחקן המרוקאי, נחשב לאחד הזמרים האהודים והמצליחים ביותר בעולם הערבי בשנים האחרונות. הודות ללהיטיו הקליטים והקלילים שפרסם בחשבונותיו ברשתות החברתיות, הצליח הכוכב הצעיר בן ה־37 לשרוף את הרשת ולצבור למעלה מ־14 מיליון עוקבים בחשבונות האינסטגרם והיוטיוב שלו.

אלא שלצד הקריירה המוזיקלית המצליחה שטיפח למג'ארד, הוא גם קנה לעצמו מוניטין מפוקפק ביותר בשל מעורבותו עד כה בארבעה אירועי תקיפה מינית ואונס שעליהם דווח בתקשורת: בשנת 2010 הוא נעצר בארה"ב בחשד שהיכה ואנס אישה בניו יורק (הוא שוחרר בערבות, ומאז לא חזר לארה"ב, שם הוצא נגדו צו מעצר); בשנת 2015 צעירה מרוקאית-צרפתייה הגישה נגדו תלונה במשטרת צרפת וטענה שהיכה ואנס אותה בקזבלנקה, אך הוא שוחרר בערבות והצעירה משכה בהמשך את תלונתה עקב לחצים כבדים שהופעלו עליה; בשנת 2016 התלוננה צעירה צרפתייה בת עשרים שלמג'ארד אנס אותה בבית מלון בפריז. הוא נעצר ונכלא למשך שבעה חודשים, אך שוחרר בכפוף להצמדת אזיק אלקטרוני לרגלו; ובשנת 2018 נחשד למג'ראד שוב באונס צעירה בריביירה הצרפתית.

ואף שהכתובת הייתה על הקיר במשך שנים, אמנים ואמניות מהשורה הראשונה בעולם הערבי הביעו את תמיכתם בלמג'ארד במשך העשור החולף, הגנו על "שמו הטוב", דיברו בשבחו וטענו לחפותו

מעשיו של למג'ארד הציתו את תנועת MeToo בעולם הערבי, והיו שקראו במשך השנים האחרונות להחרים את שיריו. תחנות רדיו מסוימות נענו לקריאה ונמנעו מלהשמיע את שיריו, אולם בין רבים ממיליוני מעריציו יש הסבורים שמתנהל נגדו קמפיין מאורגן כדי לחבל בהצלחתו. למג'ארד כפר כמובן בכל המעשים המיוחסים לו, והצליח לחמוק מציפורני החוק במשך יותר מעשור, בין השאר הודות לסיוע שהעניק לו בית המלוכה המרוקאי, שם נחשב למג'ארד ל"זמר הבית". אך בחודש שעבר משפטו בפרשיית האונס משנת 2016 הוכרע, ובית משפט בצרפת הרשיע אותו באונס, גזר עליו שש שנות מאסר וקנס כספי, והוצא נגדו צו איסור כניסה לצרפת למשך חמש שנים מתום מאסרו. למג'ארד ממתין כעת גם לקביעת תאריך למשפט בגין האונס שביצע בשנת 2018.

ואף שהכתובת הייתה על הקיר במשך שנים, אמנים ואמניות מהשורה הראשונה בעולם הערבי הביעו את תמיכתם בלמג'ארד במשך העשור החולף, הגנו על "שמו הטוב", דיברו בשבחו וטענו לחפותו. כעת, לאחר שהורשע, פורסם במגזין הדיגיטלי דרג' טור דעה פרי עטה של עיתונאית לבנונית בשם חנין אל־אחמר, שבו היא תוקפת את כל אותם אמנים שהביעו תמיכתם בלמג'ארד בעשור החולף, ומביאה לאורך טורה סדרת ציטוטים מפיהם.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by saadlamjarred (@saadlamjarred1)

"מיליוני בחורות היו מתות לדבר איתו"

אל־אחמר פותחת בדבריה של הזמרת הסורית המפורסמת אסאלה נסרי, שסבלה בעצמה מאלימות מצד בעלה לשעבר אך בחרה לצאת להגנתו של למג'ארד עוד בשנת 2016, כשאונס הצעירה בצרפת פורסם בתקשורת, וכתבה בחשבון האינסטגרם שלה: "סעד למג'ארד הוא מהבחורים ההגונים ביותר שפגשתי בחיי", והוסיפה שבכל המקרים שבהם פגשה בו היו "מיליוני בחורות שהיו מתות לדבר איתו, והוא תמיד נהג בדרך ארץ […] נראה שיש מי שלא מרוצה מההצלחה המסחררת של סעד", וייחלה לכך שהוא ייחלץ בהקדם מהסיטואציה הקשה. גם הזמרת-שחקנית הלבנונית סירין עבד א־נור הביעה את תמיכתה בלמג'ארד, ואמרה כי היא לצידו בטוב וברע וכי היא מתפללת שישוב לחיק משפחתו בהקדם האפשרי.

השחקנית התוניסאית הינד סברי, שהיא גם משפטנית הנלחמת למען זכויות נשים, צייצה: "כשהוא הואשם בפעם הראשונה, הייתי מאלה שסירבו להאמין שזה נכון, אבל אחרי שהדבר חזר על עצמו שוב ושוב, אין כל מקום לספק"

אל־אחמר מביאה גם את דבריו של הזמר הלבנוני מילחם זיין, שהגן גם הוא על למג'ארד בתוכנית טלוויזיה שבה השתתף, ואמר כי הוא סבור שלמג'ארד לא ביצע את המעשים המיוחסים לו. הוא גם הוסיף שככל הנראה מישהו שרוצה לפגוע בלמג'ארד מוביל תוכנית מאורגנת לפגוע בו, ורמז לכך שייתכן שמדובר באומן אחר שמצוי בחוק הצרפתי.

הגדיל לעשות הראפר והשחקן המצרי מוחמד רמדאן, שבעת מאסרו של למג'ארד בשנת 2018, כשפורסם שהוא חשוד באונס של צעירה צרפתייה נוספת בריביירה הצרפתית, התגאה בכך שהוא בקשר עם הוריו של למג'ארד, ואמר בהתייחס לאישומים נגדו כי "סעד בא ממשפחה נכבדת ועם החינוך שקיבל אין סיכוי שהוא היה עושה דבר כזה".

אחרים, מוסיפה אל־אחמר, פשוט התעלמו ממשפטיו של למג'ארד ומהחשדות נגדו, והמשיכו לשתף עימו פעולה כרגיל – למשל הזמרת הלבנונית המצליחה אליסה, שבשנת 2022 הקליטה דואט עם למג'ארד והופיעה איתו על אותה במה בסעודיה, אף שהיו מי שקראו לה לבטל את ההופעה המתוכננת עימו.

"אינו ראוי להיות מודל לחיקוי לאיש"

אל־אחמר טוענת כי מול כל האמנים שהתייצבו לימינו של למג'ארד לאורך השנים, הייתה רק צדיקה אחת בסדום – השחקנית התוניסאית הינד סברי, שהיא גם משפטנית הנלחמת למען זכויות נשים – שהעזה לצאת בגלוי נגד למג'ארד כשנחשד באונס הצעירה בריברייה הצרפתית בשנת 2018. סברי צייצה בחשבון הטוויטר שלה את המילים הנועזות: "כשהוא הואשם בפעם הראשונה, הייתי מאלה שסירבו להאמין שזה נכון, אבל אחרי שהדבר חזר על עצמו שוב ושוב, אין כל מקום לספק. הבחור פורק כל עול ומזלזל בעצמו ובקהל המעריצים שלו, והוא אינו ראוי להיות כוכב או מודל לחיקוי לאיש".

המונים יצאו נגדה ברשתות החברתיות והיו שאיחלו לה ולשתי בנותיה להיאנס. מלך מרוקו עצמו אף הביע תמיכה פומבית בלמג'ארד באותה פרשייה ומימן עבורו צוות הגנה משפטית, כאילו מדובר בגיבור לאומי דלפון שנעשה לו עוול מחוץ לגבולות הממלכה. בסוף הטור פונה אל־אחמר אל כל אותם אומנים ואומניות שניצבו לימינו של למג'ארד ושטענו כי הוא חף מפשע ושואלת: כעת, משצנח כוכב־העל והפך לאנס מורשע, לאן תוליכו את הבושה?

און דהן כותב בפרויקט אופק המשותף למכון ון ליר בירושלים, לפורום לחשיבה אזורית ולמרכז אעלאם. הפרויקט מנגיש לקהל קוראי העברית תוכן מעובד מאתרי תקשורת, מגזינים, מרכזי מחקר ומידע וכתבי עת אקדמיים בערבית.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.