ש"ס היא גדולת מכחישי האתניות המזרחית

יש לדייק כשמבקשים לקשור כתרים לש"ס, מפלגה שמדברת על "ספרדים" ו"שקופים" אבל לא באמת מקדמת סדר יום חברתי. קטר מוביל? אם שואלים את צבי בן דור בנית אז פחות
צבי בן-דור בנית

היסטוריון של סין וראש המחלקה ללימודי מזרח תיכון ולימודי אסלאם באוניברסיטת ניו יורק

בשבוע שעבר פרסמה אינס אליאס טור בישראל היום העוסק בש"ס ומעלה על נס את תרומת המפלגה לשיח המעמד והאתניות בישראל. יש למאמר חשיבות בכך שהוא מדבר על ש"ס כעל מפלגה עם מצע כלכלי חברתי במקום להתפייט על מקומה על הספקטרום הדתי בחברה היהודית. במובן זה יש לברך את אליאס על ההזמנה לחשוב על ש"ס כעל מפלגה עם משמעות כלכלית במקום להרהר כל הזמן ביופייה של ה"מתינות הספרדית" הנשקפת ממנה. אבל בזה מסתיימת תרומת המאמר, שלטעמי, צריך להצטער עליו צער רב. ראשיתו במסגור לא נכון בעליל של מהותה של ש"ס וסופו ברטוריקה חלולה. להלן הטענות העיקריות של המאמר כפי שהובאו בו עם תגובות שלי.

האשמת ש"ס בהנצחת העוני אינה ביקורת, אלא עוול כפול. מדובר בספין מתמשך, שהסיח ושמסיח את הדעת מאחריותו של הממסד לציבור המזרחי בכללותו.

תגובה: נכון חלקית. אולי אם המאשימים הם מבני האליטה של ההון. אבל למזרחים ביקורתיים לא רק שיש זכות להאשים את ש"ס בהנצחת העוני אלא יש עליהם חובה לעשות את זה. מזרחים רואים יומיום את הנזק שגורמת ש"ס לשכונות שבהן הם גרים. מזרחים גם יודעים היטב שדורות של ילדים מזרחים, שנשלחים לתלמודי תורה בסגנון ליטאי ויוצאים בלי יכולת לפרנס את עצמם (בניגוד מוחלט למסורת הספרדית), הם אבדה גדולה למאבק המזרחי. בנוסף, אזכיר שש"ס נאבקה מאבק מר על זכותם של מוסדות אשכנזיים חרדים להפלות נשים מזרחיות. מעבר לכך, ש"ס תומכת בפועל במגמות של הדרת נשים שיוזמות המפלגות החרדיות האשכנזיות. עובדה פשוטה: אין ולא תהיה בש"ס חברת כנסת אישה.

חלפו יותר מעשרים שנה מאז שהתראיין הרב עובדיה יוסף זצוק"ל לערוץ הראשון ופרס את תפיסת העולם היהודית הספרדית הפונה אל החלש, העני, חסר הישע. באותה התקופה, אחרי קיצוץ של שר האוצר דאז, נתניהו, בקצבאות הילדים, ש"ס פרשה מהקואליציה ובמקומה נכנסה מפלגת שינוי, בראשות טומי לפיד.

על מרכז אדווה שמעת? על ארגון הלה? על צ"ח שמעת? על קדמה שמעת? על הקולקטיב המזרחי-אזרחי שמעת? אני טוען כאן שלא מדובר בהיתממות סתם. זו היתממות פושעת

תגובה: נכון. אבל חסר כאן ההקשר הרחב. ש"ס אמנם פרשה מאותה ממשלה שישב בה שר האוצר נתניהו רק כדי לשוב אליה ולחזק את אחיזתו של זה בשלטון (למעשה, היא לא ממש פרשה, אלא שרון סילק את המפלגות החרדיות מן הממשלה שהקים. ש"ס תמיד רצתה להיות חלק מן הממשלה. בכל מצב). מעבר לכך, בזמן שנשא הרב עובדיה את הנאום הזה ש"ס כבר סגרה כמעט עשרים שנה בממשלות ישראל – תקופה שבה הואצו ההפרטה וחיסול מדינת הרווחה. ש"ס הייתה שותפה מלאה לפשעים אלה כל עוד ניתנה לה אוטונומיה מלאה להקים את רשתות החינוך והכשרות שלה. למרות נאומיו של הרב יוסף. ש"ס שיתפה פעולה באופן מלא עם הניאו־ליברליזציה של הכלכלה הישראלית.

שינוי כבר לא קיימת, אך שני הכוחות האידיאולוגיים הללו עדיין דומיננטיים בשדה הפוליטי. התפיסות שהציע לפיד האב משגשגות, ומשרטטות גם כעת את סדר היום בגוש השינוי: חילוניות ניאו־ליברלית, ניכור לדת ושנאת מיעוטים (בעיקר חרדים ומזרחים). מול זה, השיח של ש"ס, העוסק במעמד ובאתניות, הופך לכלי הכרחי בניתוח המציאות הפוליטית.

תגובה: למרות הרצון הטוב, ש"ס אינה "עוסקת במעמד". לא מדובר במפלגה מרקסיסטית. המילה "מעמד" לא מופיעה בשיח של ש"ס בכלל. במקום מעמד יש מילים חלולות כמו "שקופים", "חלשים" או "רעבים". מילים שהן אולי שירה. אבל לא פוליטיקה. גם הדיבור של ש"ס על "אתניות" הוא דיבור חלול. ש"ס מדברת על ה"ספרדים" אבל מקפידה על עמימות בכל מה שקשור למונח הזה. האם מדובר על מזרחים? על בני המעמדות העובדים? הנמוכים? מי שעוקב אחרי ש"ס לאורך השנים לא יכול להימנע מן המסקנה שש"ס נשארה למעשה תקועה בקטגוריה "ספרדים" כקטגוריה הלכתית, בוודאי לא אתנית. במובן הזה, ש"ס היא גדולת מכחישי האתניות המזרחית בישראל.

תפיסת העולם של ש"ס מטרידה את מפלגות האופוזיציה לא פחות מהברית עם נתניהו, משום שהן כבר לא מציעות אידיאולוגיה. עם השנים, חיי היומיום של הסוציאליסט התרחקו שנות אור מהרעיונות שקידם בלהט. הפער בין התיאוריה (הסוציאליסטית) למעשה (הלא־סוציאליסטי) הלך והעמיק, ובסופו של דבר הקריס את התיאוריה.

תגובה: נכון שתפיסת העולם של ש"ס מטרידה את המפלגות האשכנזיות-בורגניות שנמצאות באופוזיציה, אבל זה עדיין לא אומר שהיא מפלגה סוציאליסטית. מעבר לכך, המאמר עוסק בש"ס, לא בתהליך הארוך של נטישת השמאל הציוני את הסוציאליזם הלאומי שעמד בבסיסו משנות העשרים עד, אולי, שנות השבעים המוקדמות. אסתכן ואומר שאליאס לא מבינה ככל הנראה את ההיסטוריה של הסוציאליזם והציונות. הניסיון המובלע לטעון כאילו ש"ס היא מפלגה סוציאליסטית במקום השמאל הציוני הוא במקרה הטוב מצחיק. במקרה הרע טראגי.

הרב עובדיה הציע חזון בר־קיימא, שלפיו אם נחתור להשקיע בכל האזרחים במידה שווה, אולי לא נפספס את הגאון הבא. כאן כדאי להזכיר את הקושי לקבל ילדות ונשים למדניות או גאונות בעולם החרדי. בתו של הרב סיפרה לאחרונה, בכנס של המכון למדיניות העם היהודי, שאביה ראה את ש"ס כמפלגה מסורתית ולא חרדית, בין היתר בשל הנושא המגדרי. ואכן, השינוי הזה במפלגה מתבקש. בינתיים אפשר לראות כיצד השפיעה ש"ס על החרדיות האשכנזית, שחוזרת ומדגישה את מחויבותה למסורתיים.

כנס השמאל האמוני, 23 בינואר 2023
הרבנית עדינה בר-שלום בכנס השמאל האמוני, 23 בינואר 2023. צילום: גלעד קוולרצ'יק

תגובה: מצטער. אבל מדובר בהמצאות. לרב יוסף לא היה מעולם "חזון בר קיימא" כלכלי חברתי שהוא פרש בפני מישהו. מפעלו העיקרי היה ונותר הלכתי. ש"ס לא השפיעה בדבר על העולם החרדי האשכנזי. בפעם האחרונה שבדקתי האברכים של ש"ס נראים כמו אצילים פולנים מן המאה ה-16. טרם נראה חרדי אשכנזי שמתלבש כמו הרמב"ם. לעניין הנשים: מה שאמרה עדינה בר-שלום על אביה הרב עובדיה יוסף אולי נכון, אבל מעולם לא תורגם למדיניות שש"ס קידמה. מעבר לזה, בר שלום נזרקה מש"ס ומתנגדת לש"ס. להביא אותה כאן כעדות או כדוגמה זה עלבון לאינטליגנציה.

אם נחזור לתפיסתו של הרב עובדיה, כל אחד יכול להיות מאור ישראל, אפילו הילד העני ביותר, אבל לשם כך יש לספק את צרכיו הבסיסיים. התפיסה הזאת לא מניחה הכל בידי שמים, אלא מחייבת מדיניות סדורה ופעולה קונקרטית. הרב מדבר על החובה לפעול מול עוול, אפליה וחוסר שוויון.

תגובה: יפה מאוד ואין ספק שמרן זצ"ל צודק: כל אחד יכול להיות מאור גדול. אבל זה מעורר כמה שאלות: גם ילד ערבי? גם ילד של מהגרי עבודה? ולגבי "מאור גדול": מאור גדול במדע? או רק בתורה? מעבר לכך, סיפוק צרכיו של כל ילד הוא חובה חברתית. לא ראינו את ש"ס עושה את זה. ועוד: ש"ס שולטת במשרד הפנים עשרות שנים. היא לא עשתה דבר כדי לשנות את אי השוויון הבסיסי במועצות האזוריות (נושא שחוקרים כמו הני זובידה ובני נוריאלי ודוד בן שבת כותבים עליו כבר שנים).

זו התפיסה המובילה את אנשי ש"ס בפעילותם עד היום. כך בגישה השוויונית לרווחה שמוביל יעקב מרגי, וביוזמות של דרעי לחלוקת הכנסות ולשינוי גבולות במועצות האזוריות. דוגמה נוספת היא הטיפול התקדימי של ש"ס ב"פריפריה החברתית", כלומר – "השכונות". שכונות בלי תשתיות, גנים או מגרשי משחקים, ועם מבנים רעועים והזנחה פושעת. ברור מי גרים בשכונות האלה, שנמצאות בערים אמידות רבות במרכז הארץ ושמעידות על אי־שוויון קיצוני – אתני, לאומי ומעמדי. עבור הציבור המזרחי, מדובר בהכרה היסטורית. לא פחות.

ש"ס היא המפלגה המזרחית "היחידה" כי היא חנקה כל יוזמה מזרחית אחרת. לא בכדי נעלמו כל התנועות המזרחיות הגדולות מאז הקמת ש"ס. ב-1997, כשהצענו לשתף פעולה, אמר לנו בניזרי: "אין על מה לדבר. קודם כל תחזרו בתשובה"

תגובה: "הכרה היסטורית"??? לא פחות? זה פשוט שקר. אי אמת. טעות. דבר לא נכון. ראשית דבר, מי שהניע את ההכרה ההיסטורית בעובדת קיומו של אי שוויון בסיסי בישראל בין מזרחים לאשכנזים היו פעילים ופעילות מזרחים חילונים בערי ישראל הגדולות (קראו להם הפנתרים השחורים). רק אחרי – ובעקבות – הפנתרים, ממשלות ישראל החלו לקדם מדיניות שנתנה יחס כלשהו לשכונות כיוון שחששו מהתפרצות נוספת. תנועות מזרחיות חילוניות אחרות שבאו אחרי הפנתרים גם הן תרמו לתהליך ההכרה, שמעולם לא תורגם למדיניות ממשית אמיתית.

גם ב־2023, ש"ס היא המפלגה היחידה שמתייחסת באופן מפורש לציבור המזרחי או הספרדי. אפשר לנסות לבטל את נחיצותה, לבקר את דרכי ההתמודדות שלה עם האי־שוויון, אבל היא הייתה שם לאורך כל הדרך, אחרי שהחינוך החילוני דחק מזרחים החוצה והשכונות התמלאו בילדים נושרים, בסמים ובעבריינות. לכן, האשמתה של ש"ס בהנצחת העוני אינה ביקורת, אלא עוול כפול. מדובר בספין מתמשך, שהסיח ושמסיח את הדעת מאחריותו של הממסד לציבור המזרחי בכללותו.

לא נכון. כל המפלגות בקואליציה, חוץ מיהדות התורה, "מתייחסות" למזרחים ומתיימרות לייצג אותם. וכולן ממשיכות את המדיניות הניאו־ליברלית של נתניהו מ-2003 שנגדה, במשתמע, יוצאת אליאס. מעבר לזה, ש"ס היא המפלגה המזרחית "היחידה" כי היא חנקה כל יוזמה מזרחית אחרת. לא בכדי נעלמו כל התנועות המזרחיות הגדולות מאז הקמת ש"ס. ש"ס לקחה את הגייסות וחנקה כל התארגנות. ב-1997, כאשר הצענו לשתף פעולה, אמר לנו בניזרי, שר העבודה והרווחה שהורשע לימים בשחיתות ובשותפות עם קבלני עובדים זרים: "אין על מה לדבר. קודם כל תחזרו בתשובה".

בתקופה האחרונה, הסוגיה של חוסר השוויון מוצפת בציבוריות הישראלית, ונדמה שהיא נולדה יש מאין. אך למעשה היא מונחת בבסיס היחסים החברתיים במדינה מאז היווסדה, וש"ס הביאה אותה אל קדמת הבמה הפוליטית. ש"ס היא תמונת המראה של כישלון השמאל הסוציאליסטי. במידה רבה, היא נותרה העוגן היחיד (והיהודי) מול הקפיטליזם המוקצן והפערים הבלתי נתפסים.

מה לומר? שקר! הבל. רעות רוח. סלוגניזם וזריית חול בעיניים. מזרחים מציפים את סוגיית חוסר השוויון כל הזמן, מאז 1949. נמנה כאן רק את הגורמים העוסקים בכך בשלושים השנים האחרונות: על מרכז אדווה שמעת? על ארגון הלה? על צ"ח שמעת? על קדמה שמעת? על הקולקטיב המזרחי-אזרחי שמעת? הטענה למעלה מתעלמת מן הגופים האלה כאשר אליאס מדברת על ש"ס (גוף שלטוני). ואני טוען כאן שלא מדובר בהיתממות סתם. זו היתממות פושעת. העיקר להיכנס באשכנזים. לגבי הרטוריקה האנטי קפיטליסטית? ספרו את זה למשפחת טייקוני הנדל"ן של דרעי. רק בשבוע שעבר נחשף עוד טפח במפעלות ה"צדקה" הנדל"נית של המשפחה הזו. הפעם, למרבה האירוניה, באזורים מזרחיים בתל אביב. לא רחוק מן המקום שבו נכתב שיר ההלל למפלגה.

התפיסה החברתית היהודית של ש"ס חלחלה ונתנה לגיטימציה לשיח חברתי מעמיק בתוך מפלגת הליכוד. כך, היא אפשרה יצירה של "בלוק חברתי" בקואליציה. אך יותר מזה, ש"ס, ואריה דרעי בראשה, הם הקטר המוביל את השתלבות החרדים בחברה בישראל. ש"ס מציעה מודל לקבלת אחריות גם כקולקטיב, והמפלגות החרדיות האשכנזיות הולכות היום בעקבותיה. זהו עידן חדש.

תגובה: מילים ריקות. חלולות. היה בליכוד שיח חברתי כלשהוא מקדמת דנא אבל לא ש"ס "גרמה" לו ("חמשת המ"מים של ז'בוטינסקי). מפלגת הליכוד גם ניסתה בתקופת בגין לשלם לכך מס שפתיים (בעיקר בגלל אימת הפנתרים) ביוזמות כמו שיקום שכונות שהיא נטשה מהר. והליכוד של נתניהו רחוקה מכך אלפי שנות אור. איפה ה"בלוק החברתי"? איפה הקשרים בין "השיח החברתי המעמיק" שבליכוד (אם יש כזה בכלל)? ואיך אפשר לקשור בין ש"ס לשיח "המעמיק" הזה? ש"ס לא מקבלת שום אחריות קולקטיבית על מי שאינו חרדי ספרדי.

***

אין חיה כזו, כמו ש"ס שמתוארת במאמר של אליאס. המילים "קטר מוביל" ו"עידן חדש" מזכירות לי שירי הלל לסטאלין. אני שואל את עצמי מה מאפשר מאמר כזה מופרך. אין מנוס מלהגיע למסקנה שיותר משהוא מונע ממחשבה ובירור עובדות, הוא מונע מן העיקרון של "רטוריקה אנטי אשכנזית בכל מקום ובכל מצב זה טוב".

ועדיין, צריך לברך על המאמר הזה, כי צריך לדבר על ש"ס בשנת הארבעים להיווסדה. צריך לקיים דיון אם היא הסבה נזק או הביאה תועלת למזרחים.

נתניהו והרב עובדיה יוסף
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מנהיגה הרוחני של תנועת ש"ס, הרב עובדיה יוסף, 24.10.2011. צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. מתי שמואלוף

    תודה צבי, יופי של תשובה.

    כתבתי על כך גם בשנה שעברה ב"הארץ":

    דרעי וש"ס מרוקנים את "המאבק המזרחי" ממשמעות

    מתי שמואלוף 06 בפברואר 2022

    אומרים שההיסטוריה מתגלה בפנינו בפעם הראשונה כטרגדיה ובפעם השנייה כפארסה. אין דרך יותר טובה לתאר את ההרשעה השנייה של אריה דרעי. יו"ר ש"ס הוא הפרצוף של כישלון המאבק המזרחי.

    ש"ס הוקמה בכדי להחזיר עטרה ליושנה ולהעמיד אלטרנטיבה לרוחניות המדולדלת של מפא"י, על כל מנגוני ההדרה שלה. עם זאת, שבעה מחברי הכנסת שלה לאורך השנים הורשעו בפלילים. לצד דרעי, שהוא הפנים של המפלגה, הורשעו יאיר לוי, רפאל פנחסי, יאיר פרץ, עופר חוגי, שלמה דיין ושלמה בניזרי. לא יעזרו שום מילים על דיכוי מזרחי: יש פה תופעה שהיא חמורה ומטריאלית בבסיסה: שחיתות, שוחד, מטריאליזם טהור. אי-אפשר כבר להאשים בכך את מפא"י. הנה הוקמה מפלגה והוקם מנגנון של מאות בתי ספר ושירותים קהילתיים, אך המפעל הפטריארכלי והשוביניסטי הזה הוא ציני מאין כמותו. כל הדיבורים על "רוחניות" מסתכמים ברצון לכוח, ממון והון. מהי האלטרנטיבה של ש"ס? האם המסר החוזר ונשנה של הרשעות חברי הכנסת שלה הוא אלטרנטיבה? או שהוא בעצם ביטוי לריקנות ומילים חלולות?

    הרב חיים אמסלם הגיב ב-103FM על ההרשעה השנייה של דרעי. דבריו החשובים לא קיבלו את ההד הנכון, אך תובנותיו מדויקות מאין כמותן. "זו טרגדיה נוראה. הייתי שותף פעיל ומתלהב להקמת ש"ס בברכתו של הרב עובדיה יוסף, ואני יודע שהרב עובדיה לא פילל ליציר כפיים שכזה, להבאת ציבור ענק לעברי פי פחת. מי שמצליח להציל את עצמו ואת בניו להשכלה, לקידום, לקדמה, זה נס, כי כבר בדור שני זה מלכוד שקשה מאוד לצאת ממנו", אמר. "דרעי זניח בסיפור הזה. הבעיה האמיתית היא של מדינת ישראל, שיש לה ציבור שהיא לא יודעת איך תישא אותו על כפיה… הממשלה לא מרעיבה את ילדי ישראל, מי שמרעיב את ילדי ישראל זה מי שמגדל דור שלם לנזקקות ותלות. זה פשע שראוי לוועדת חקירה, וזה בלתי נתפש. אני מכיר את זה מקרוב, בתוך עמי אני יושב. המדינה מוכנה לתת אופציות, אך ההנהגה הפוליטית והרבנות יושבת על האוזן של ציבור שמקשיב לה ומאמין בה, ואין הרבה מה לעשות".

    ההזנחה של מצביעי ש"ס, בידי מנהיגיה, היא פועל יוצא של השחיתות הפושה במנהיגיה. מדוע למנהיגים מושחתים שכאלו לדאוג לצאן מרעיתם? הם דואגים רק לעצמם ומשאירים את צאן מרעתם בדיוק במצב שיצדיק את הצבעתם החוזרת ונשנית. ומדוע מצביעי ש"ס נאמנים להצבעה החוזרת למנהיגים שברור לחלוטין שניוון מוסרי פושה במעשיהם? אחת מהסיבות העצובות לכך היא עשרות שנים של הזנחה והדרה בידי מפ"אי, ששלטה ללא עוררין מהקמת המדינה עד המהפך של 1977. אך מתי יקום הציבור על רגליו ויקים ממסד פוליטי, כפי שמדמיין אותו הרב חיים אמסלם? האם ב-2022 כשפארסת הנהנתנות הפרועה של דרעי וחבריו ממשיכה להיקרא במונחים רוחניים "אלטרנטיבה"? האם ההתנהלות העבריינית של חברי כנסת אחרים, שהורשעו וקמו להגן על דרעי, תמשיך להיקרא בתוך מונחים שגויים של "מאבק מזרחי"?

    ש"ס לא יצרה בטעות חברי כנסת עבריינים. היא עשתה זאת מתוך תפישת עולם מוכנה ומסודרת. את תפישת העולם הכלכלית-חברתית שלה, חסרת השיניים, המשתפת פעולה עם הניאו-ליברליזם הישראלי, לא ניתן להאשים בטעות חד-פעמית. נסיעתו לשווייץ, מסיבת העיתונאים שכינס בכנסת והסרטון שהפיץ לרשת, דרך ש"ס, על הרעבה מצד הממשלה הנוכחית – לא יסייעו לו. אם בפעם הראשונה המונים עמדו מחוץ לבית הסוהר ואכלו את הלוקשים שלו על רדיפה, הפעם הציבור אמור להיות חכם יותר.

    המסורת היהודית המזרחית אינה מסורת של שחיתות, רדיפת כבוד, עבריינות וניוון מוסרי. דרעי מצדו לא מכה על חטא ולא בודק את ציציותיו. שום דבר מהצניעות הראויה לאנשים שנתפסו בקלקול כל-כך חמור, לא קשור אליו. הוא רהבתן ומזלזל ביושרה של פעילים רבים הנאבקים מדי יום את המאבק המזרחי.

    לא אתפלא אם גם בעתיד ש"ס תוציא הרשעות מקרב חברי הכנסת שלה. דרוש ניקוי אורוות יסודי ותשתיתי במפלגה הזו. הצער הכי גדול, במקרה של דרעי וש"ס, הוא ריקון המשמעות העמוקה מהמילים בהן הם משתמשים לליבון חטאיהם. בכל פעם שדרעי מדבר על המאבק המזרחי, הוא מרוקן אותו ממשמעו ונופל לידי הבורוּת האתנית של החברה הישראלית. המאבק המזרחי שמדבר על חלוקת הכנסות שוויונית או על צדק חלוקתי בקרקעות או על המלחמה בגזענות והדרה – אין לו שום חלק בניוון המוסרי של ש"ס. דור אחר דור, משנות הקמת המפלגה ועד היום לא מציב אלטרנטיבה ונופל לתוך הנתיב החלול והציני של מנהיגיה.

    הכותב הוא סופר ומשורר

    https://www.haaretz.co.il/opinions/2022-02-06/ty-article-opinion/0000017f-e8d7-d62c-a1ff-fcff44c50000