אחרי 7 באוקטובר: אני קיבוצניק פוליטי

הרבה השתנה ב-7 באוקטובר ובימים שאחריו. רון כחלילי חושב לאחור ולעתיד על קיבוצים, על חקלאות ישראלית, על פריבילגיות ועל הוויכוחים הישנים. התובנות שלו מפתיעות
רון כחלילי

עד לפני כחודש, לא יותר, האמנתי שאם רק נתקן את היחס למסה המזרחית המדוכאת, זו שהופקרה על ידי כל ממשלות ישראל, מימין ומשמאל, בדרום ובצפון ובמרכז, ישראל תעלה על דרך המלך, גם ביחסה לשאלה הפלסטינית: ביבי ייחלש ויתפוגג יחד עם עדר מלחכי הפנכה הרקובים שלו, מזרחים יתפכחו מאשליית הימין והלאומנות ויעברו ל"שמאל", שבינינו, אף פעם לא ממש רצה אותם, ושהארץ תשקוט ארבעים שנה לפחות.

לשם כך, בין היתר, סימנתי את כל מתנגדי השוויון: את הימין העמוק (מהציונות הדתית הגזענית ועד למשפחת נתניהו, יועציה ופעיליה המרכזיים) שתמיד ראה במזרחים מצביעים פוטנציאליים, כלי משחק פוליטיים ולא שותפי אמת; את השמאל הציוני (שתמיד היה עיוור לדיכוי המזרחי ולא ראה בו חלק ממאבקי זכויות האדם האוניברסלי); את החרדים (שתמיד ראו במזרחים סוג ב' מובהק וגנטי) ועוד.

אחת הקבוצות המרכזיות הייתה "הקיבוצים" – כן, בהכללה גסה – אותה קבוצת מיעוט שפעם נהנתה מדימוי מיתי, על-ישראלי ומזכויות יתר אקספוננציאליות. קראתי להם פריבילגים, הזכרתי שהם אשכנזים, הדגשתי את סיפורי ההתבדלות וההתגזענות שלהם על מזרחים וחרדים ופלסטינים, צילמתי את השערים הצהובים וזעמתי על ועדות הקבלה הגזעניות, מחיקת החובות הסיטונית (כשעיירות הפיתוח הסמוכות זוכות לכתף קרה וליחס עוין) וכמובן, על מדיניות חלוקת הקרקעות והמיסים מהקרקעות. כשהקשת הדמוקרטית המזרחית דרשה צדק חלוקתי בקרקע וזכויות לבנים ממשיכים בדיור הציבורי למשל – עמדתי בצמתים עם שלט בידי. כשפרץ הוויכוח על נחל האסי בצפון, עמדתי במובהק לצד בית שאן – מול הקיבוץ שעדיין חשק בנכס הציבורי לעצמו בלבד. פעם גם הדבקתי סטיקר על המכונית שלי: "די לקיבוץ".

הקיבוצניקים זעמו. אנחנו פריבילגים? הם הצביעו על הקיבוצים העניים, המופרטים, על קיבוצי הספר בדרום ובצפון שהופקרו לגורלם, ובעיקר על פתיחת השורות, מה שנקרא "ההרחבות", ששם התגוררו יותר ויותר מזרחים

כן, היו פעם ימים יפים בווילה שלנו. הרגשנו חזקים ובטוחים. קבוצות מדוכאות הרימו ראש, תקפו את החזקים מהם ודרשו שוויון זכויות ברור. מנגנוני הדיכוי הלכו ונחשפו, אדני האי שוויון עלו על מוקד הדיון הציבורי. להט"בים נלחמו על זכויותיהם, נשים נלחמו על זכויותיהן, פלסטינים נלחמו על זכויותיהם, עולים נלחמו על זכויותיהם, וגם המזרחים הרימו סוף-סוף ראש, הזדקפו, ודרשו שוויון אמיתי.

והקיבוצניקים זעמו. אנחנו פריבילגים? הם שאלו, והצביעו על הקיבוצים העניים, המופרטים, שלעתים לא היה להם מה לאכול, על קיבוצי הספר בדרום ובצפון שהופקרו לגורלם, ובעיקר על פתיחת השורות, מה שנקרא "ההרחבות", ששם התגוררו יותר ויותר מזרחים. השתנינו, הם אמרו, התעדכנו, זהו מאבק גזעני. והיו עימותים קשים, וכעס הדדי גדול, ודחיפות ומשטרות ובתי משפט שלא הועילו בשיט. הכעס הלך וגאה, החומות הלכו וגבהו.

אני זוכר, למשל, איזו הרצאה שביקשו ממני להעביר באחד הקיבוצים לפני מספר שנים. ח', רכזת התרבות בקיבוץ, אמנם הזהירה אותי מזעם הקיבוצניקים שלא פעם ביקרתי את פריבילגיות היתר שלהם, אבל לחלוטין לא שיערתי את גודל הזעם והעלבון. כשעליתי על הבמה שתי השורות הראשונות קמו בהפגנתיות ויצאו מהאולם, תוך כדי גרירת הליכונים ופטפוט קולני בניידים. ברור היה לי שיש פה צעד הפגנתי. אחזתי במיקרופון ובקול רועד שאלתי את אחד הקשישים, מה קרה, למה הוא יוצא?

תשאל אותי למה באתי, הוא רעם בקולו ודממה השתררה באולם הגדוש במאות קיבוצניקים.

למה, שאלתי.

כדי ללכת לך מול הפרצוף, הוא צעק וכל מאות הקיבוצניקים קמו על רגליהם והריעו לו.

הרגליים שלי רעדו, הלב שלי המה. מעולם לא הרגשתי כל כך שנוא. כמובן שההרצאה הסתיימה בחיבוקים ונשיקות ושברי התחלות חדשות ושיתופי פעולה עתידיים, כמו תמיד, אבל השיימינג הפומבי ההוא נצרב בבשרי, הבנתי שהתנאים לדיאלוג טרם הבשילו, שמשהו בדיאלוג הפומבי לא עובד. מאז לא חזרתי להרצות בקיבוצים. גם לא בקיבוצים מעורבים כמו רעים ובארי וכפר עזה.

פתאום נזכרתי באיזה אנשים נפלאים מדובר, ההגדרות הסוציולוגיות התמוטטו. חזקים, רהוטים, פטריוטים, אנשי תרבות וספר ושיר, שיודעים לעזוב את המחרשה כשצריך ולאחוז ברובה ובעט. אנשים שיודעים לבנות מדינה ויישוב וקיבוץ וחברה וקהילה

ב-7 באוקטובר הכל השתנה. והארץ הייתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום. אלפי חיות אדם חמאסניקיות פלשו, רצחו, התעללו ושרפו אלפי ישראלים, מאות נחטפו לעזה, לרגע הייתה תחושה שאנחנו במלחמת קיום קריטית, של להיות או לחדול. עוד ועוד קיבוצים ומושבים וערים שיושבות סביב עזה ושהופקרו במשך שנים על ידי ממשלות ישראל – פעם מפני שהיו "שמאלנים" ו"אנרכיסטים" ופעם מפני שהיו "מזרחים" או "בדואים" – נחטפו ונרצחו ונשרפו חיים. חשיבותה של החקלאות – מסמליה הבולטים של "ההתיישבות העובדת" – זינקה שוב לתודעה הקולקטיבית, האיכות האנושית של יישובי העוטף נחשפה במלוא הדרה הטרגי. איזה אנשים, איזה גיבורים. כמה לא מגיע להם.

"אף פעם, באף מצב לא הרגשתי כל כך יהודי", כתבתי בדף הפייסבוק שלי ב-25 באוקטובר. חברי, אמיר בן דוד הגיב: "כן. וזה בכלל לא עניין דתי. לא קשור לאלוהים, שאין לי סיבה להתחיל להאמין בו דווקא עכשיו. יהדות כגורל, כתדר משותף". "בול", השבתי לו.

ופתאום הקיבוצניקים כבר לא היו קיבוצניקים, החרדים כבר לא היו חרדים, המזרחים לא היו מזרחים, אפילו אזרחי ישראל הערבים כבר לא היו ערבים. כולם הגיחו מהמגירות הסוציולוגיות הכובלות שלהם והפכו ליהודים, לישראלים עם גורל טרגי משותף, תדר הישרדותי מאחד בעת צרה.

יותר מזה: הפרספקטיבה התרחבה, הכל צף ועלה, עבר והווה ואולי עתיד. הקיבוצניק כבר לא היה רק "קיבוצניק" שמרן ומתנשא, כמו בעשורים האחרונים, אלא חזר להיות נפיל, ג'איינט, ענק. כל ההיסטוריה שלו נפרשה לפניי. החלוציות, ההקרבה, הניסיון לבנות חברת מופת, הבחירה לשלם מחיר אישי כבד למען המולדת, למען הרעיון. פתאום נזכרתי באיזה אנשים נפלאים מדובר, ההגדרות הסוציולוגיות התמוטטו. חזקים, רהוטים, פטריוטים, אנשי תרבות וספר ושיר, אנשים שיודעים לעזוב את המחרשה כשצריך ולאחוז ברובה ובעט. אנשים שיודעים לבנות מדינה ויישוב וקיבוץ וחברה וקהילה.

ופתאום, בין הפגזה לאזעקה, בליבה של תל אביב העצובה והריקה, התחלתי לזמזם, ככה ביני לביני, את "בת שישים פוקחת עין", ואת "רון קילוח בצינור", להיזכר בגיבוריו הקשים והמצחיקים של מאיר שלו, למרות שהם נהללניקים, בקטיף התפוזים בנען, שם פגשתי את ג', מי שתהפוך לבת זוגי לשנה-שנתיים, ביחיאל שמי ואורי ריזמן והגבעות הכתומות האופטימיות שלו, גם על לוחמי הגטאות וגבעת חיים ורעים, שם נולדה חברתי הטובה, א', שחצי ממשפחתה הרחוקה בקיבוץ בארי נשחטה ב-7 באוקטובר.

זו לא העת לוויכוחים הישנים. היום כולנו בארי וכולנו שדרות. כולנו ישראלים ואחים לגורל משותף. את הוויכוחים והמאבקים המוצדקים נמשיך בשש אחרי המלחמה, בתקווה שיישאר פה משהו

בימיה הראשונים של המלחמה, כשממדי האסון הלכו והתבהרו, בעיקר בקיבוצי העוטף, הציעה התנועה הקיבוצית להחליף את תמונת הפרופיל ברשתות ללוגו "אני קיבוצניק". רבים מחבריי מיהרו לעשות זאת. אני לא, אולי כי חששתי להצטייר כציני, כאופורטוניסט. גם על זה אני מצר. ברגע ההוא, הדרמטי כל כך, הייתי צריך לסלק כל בדל היגיון וללכת עם הלב. והלב שלי, ללא ספק, היה בבארי ובנחל עוז, עם משפחת שרעבי שנרצחה באכזריות ועם משפחת אבני מבארי.

היום זו לא העת לוויכוחים הישנים. היום כולנו בארי וכולנו שדרות. כולנו מטולה וכולנו קריית שמונה. כולנו חקלאים וכולנו ישראלים ואחים לגורל משותף. את הוויכוחים והמאבקים המוצדקים נמשיך בשש אחרי המלחמה, בתקווה שיישאר פה משהו. רק בואו נבטיח לעצמנו שאת המשך הוויכוח נעשה בלב חפץ ועם תמונה רחבה בראש. אנחנו נזכור את חשיבות הקיבוץ ואיכותם הנדירה של אנשיו ונשותיו, והם יזכרו את העובדה שכשמפלצות החמאס פלשו לכאן הן לא שאלו אם אנחנו מזרחים או אשכנזים, עירוניים או קיבוצניקים, יהודים או ערבים. כולנו היינו ישראלים. לכולנו היה גורל אחד, יהודי.

קיבוץ נירים 2014
קיבוץ נירים, 2014. צילום: חיים צח, לע"מ

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. למה לא לשאול את השאלות הקשות

    הקיבוצים בעוטף שילמו מחיר כבד מנשוא, אך יחד עם זאת, העניין לא רלוונטי לסוגיית השער הצהוב. למה לא לשאול את עצמנו, גם בעת הקשה הזו, האם חלק ניכר מהתצפיתניות ומהגלונצ'יקים ששילמו בחייהם על הגנת העוטף היו עוברים וועדת קליטה בכפר עזה (שלא נדבר על בארי)? האם ראוי לזכור שהחזרת ישובי העוטף למצבם הקודם דורשת תקציבי עתק, מה שיפגע בשירותים הממשלתיים לכלל הישראלים ואף יתרום לדרדור המשק כולו למיתון? מה עם חשיבה מחדש על יישוב החבל הזה – האם יש הצדקה לכזו התפרסות של כל כך מעט תושבים על כל כך הרבה שטח, שלמען השם, גובל בגטו עזה? האם לא כדאי לחשוב באופן אסטרטגי על העניין הזה, גם עבור הקיבוצניקים עצמם וגם עבור כלל הישראלים? האם תושבי אופקים או שדרות שגם הם התפנו מבתיהם זכאים לדרוש מהמדינה קרווילות ולהתייחס בביטול להצעות לקבלת פתרונות מהדיור הציבורי? האם יתכן שכחלילי לא רואה את זה כי הוא קודם בורגני שבוודאי מתגורר בישראל הראשונה וסמוך על שולחנה ורק אחר כך "אקטיביסט", כזה שהאידאולוגיה שלו לא עומדת במבחן המחיר האישי? האם הטבח הנוראי הזה יקבור את המאבק בשער הצהוב לנצח נצחים וייתן לגיטימציה ל"שמאל" הבורגני להמשיך ולהתבדל?

  2. הילי

    וערבי שלא אזרח ישראל, סתם נתין של המשטר, למשל בגדה,
    למשל בעזה
    הוא לא "יהודי" ?
    ("יהודי", או "פלסטיני"… גם שם ששקול, במאות הנוכחיות, ל'נולד תחת גורל התעללות', 'נכבה')?
    והפצצות ממטוסים וטילים של שכונות צפופות הם לא טבח שעושות 'חיות אדם'? (מה עשו החיות?)
    אנשים, יש כבר יותר מ9000 הרוגים בעזה. ורק אנחנו יכולים לעצור את זה, להגיד לא לשלטונות, לממשלת האחדות. לא לעצום עיניים ולהגיד 'עכשיו מלחמה',

  3. ע. ל

    תרגע, ג'غנג'י, את מבוהל כעת.

  4. פעלת בשירות הפופוליזם

    מר כחלילי, אני ממוצא מזרחי ולא קיבוצניקית. אני לא מכחישת אפליה, אבל העניין המזרחי הוא סוג של "תראו ציפור" לעומת העניין שלנו עם הפלסטינים. לרגע לא שכנעת אותי שאני מזרחית – אני אדם. כמו אחרים, עשית קריירה על פירוד ועל פוליטיקת זהויות. כל ביקורת אפשר להגיד באופן בונה, אתה לא בחרת תמיד בבונה. ראוי שתקדיש את עצמך מהיום לכור היתוך חיובי, לבניית אתוס לאומי דמוקרטי משותף. ראוי שתלמד משהו מהאופן שבו נשים ולהטב פועלות למען חברה מתוקנת יותר. אתה פעלת בשירות הפופוליזם

  5. سمعان

    على ما يبدو كان كحليلي يحلم وينتظر هذه المناسبة ليعود إلى القبلية التي رفشت في بطنه وبصقت في وجهه زحفا على بطنه، ولا تزال. كحليلي وسامي شالوم شطرينن أثبتا المرّة لتو المرّة الإدعاء الأشكنازي الصحيح، أن أبناء الطوائف الشرقية حمقى يكرهون العرب.

  6. יואל דונחין

    למה רק רצח וטבח משנים דעה. פתאום אני כבר לא אשכנזי שטורף מזרחיים ומרסס אותם. 40 שבועות הפגנתי וירקו עלי. עכשיו כחלילי – נפקחו עיניו ? תודה, באמת.

  7. יוסף

    רון, אתה אומר שב-7 באוקטובר גם הערבים הישראלים היו ליהודים?

  8. חן ג

    אתה במאבק שלך בחרת לבטל את האמפתיה ולהשתמש בחשיבה ביקורתית ללא גבולות ןעכשיו דנת את עצמך למוסר כליות. בשביל שבפעם הבאה חשבון הנפש לא יהפוך לדמעות תנין, השב לעצמך מעט אמפתיה. מעט. לא יזיק.

  9. ליאת

    מסירה בפניך את הכובע על היכולת לעשות כזה שינוי מחשבתי וגם לכתוב את זה באופן פומבי.

  10. אורן

    הדבר החשוב כעת – למצוא את המאחד. כפי שכתבת, כולם כולל כולם הבינו שלמרות המחלוקות הקשות יש פה סוגיות שהם מעל הכל. שותפות גורל. המחלוקות הישנות נשארות. זה בסדר. נמשיך לדון בהן. אבל ממקום שיודע לראות שרב המאחד על המפריד, למרות הכל. אנחנו עם אחד עם היסטוריה משותפת. ישר כוח.

  11. ברי פרידלנדר

    נשארת שטחי וגס רוח כמו בימים שעשית קריירה על שיסוי . תזכר כאבישי בן חיים המוקדם
    מציע שתשתוק 20 שנה ! תרמת יפה לביביזם

  12. ברי פרידלנדר

    הוא אבישי בן חיים המוקדם זה לא ניתן לתיקון

  13. סיגל הדר

    המאבק המזרחי כמו המאבק הפלסטיני הוא מאבק של מי שבחרו להתקרבן. זה נגמר. לא נתנצל יותר על היותנו עאלק פריבילגים ולא נתבלבל מהמצהרות כולנו אחים. איש לא הפריע לאף מזרחי להשקיע את מיטב כספו בבריכת שחיה משותפת או לטפח את השטחים הציבוריים שברשותו תוך וויתור על נוחיות אישית. אף אחד לא מחק חובות לקיבוצים. זה עוד שקר שנעים לנפנף בו. רצוי בהקשר הזה להזכיר דווקא את
    מחיקת חובות הבנקים שהיא לאין ערוך יותר מרחיקת לכת. ראוי גם לציין שהמאבק על האסי התקיים בזמן שבעלי הון משתלטים על שטחים ועל משאבי טבע נרחבים בהרבה. מעניין שבזה המזרחים לא רואים פריווילגיה. ׳המאבק המזרחי׳ שהרים ראש ניזון ונתמך מההסתה והשיסוי של ביבי וחבר מרעיו. כאידיוטים שימושיים האש הוסתה באמצעות
    המאבק שלהם מהגזל העמוק והאמיתי. רצוי לשים לכך לב